Dania z fasoli na ciepło - TOP 25 przepisów na pyszne fasolowe zupy i dania jednogarnkowe

2021-10-04 12:18

Fasola jest smaczna, sycąca i tania. To znakomite źródło białka roślinnego, nie tylko dla wegetarian i znakomita baza do zup i dań jednogarnkowych. Podpowiadamy 25 sprawdzonych przepisów na dania z fasoli na ciepło.

Dania z fasoli na ciepło - TOP 15 przepisów na pyszne fasolowe zupy i dania jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Dania z fasoli są sycące i pożywne.

Spis treści

  1. Zupy z fasolą
  2. Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli
  3. Dania mięsne z fasolą
  4. Wege dania z fasoli
  5. Kotlety z fasoli
  6. Pieczone dania z fasoli
  7. W galerii znajdziesz przepis na klopsy fasolowe

Fasola to bardzo wartościowe i różnorodne warzywo. W sklepach dostępnych jest co najmniej kilkanaście gatunków ziaren różniących się kształtem, kolorem, fakturą i wielkością. Fasolę kupujemy zazwyczaj suszoną lub zakonserwowaną w puszce. Wybierając ten pierwszy rodzaj warto sprawdzić, czy pomieszczenie w którym ziarna były przechowywane jest suche i odpowiednio wentylowane, bo tylko w takim suszona fasola ma odpowiednie warunki. Właściwie przechowywana suszona fasola na długo zachowuje swoje wartości odżywcze.

Zupy z fasolą

Zupy można przygotował niemal z każdego rodzaju fasoli, a odmian tych strączków jest naprawdę wiele. Nie ma też znaczenia, czy użyjemy fasoli świeżej, suszonej czy z puszki - zupa fasolowa to zawsze bardzo dobry pomysł na obiad. Jest na tyle sycąca, ze zazwyczaj nie potrzeba już drugiego dania.

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli

W Polsce najpopularniejsza jest fasola biała, zwłaszcza Jaś oraz czerwona, którą zazwyczaj kupujemy w puszce. Warto zwrócić uwagę, że jest ona dostępna także w formie suszonej, jednak nie w każdym sklepie. Pozostałe gatunki ziaren fasolowych zazwyczaj kupujemy zapuszkowane: pinto, flażoletka, fasola czarna, edamame czy adzuki - każda z nich jest warta wypróbowania, z każdej można przygotować fantastyczny obiad jednogarnkowy.

Dania mięsne z fasolą

Fasola znakomicie łączy się z wieprzowiną - zarówno z mięsem - żeberkami, karczkiem czy mielonymi elementami, jak i wieprzowymi wędlinami - kiełbasami, boczkiem, słoniną, a nawet z podrobami. Jeśli wieprzowina i fasola to jednak dla was za dużo, spokojnie można połączyć fasolę z kurczakiem lu indykiem - będzie mniej kalorycznie, chudo, a nadal pysznie.

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Wege dania z fasoli

Fasola to podstawa diety wegetariańskiej i jedno z podstawowych źródeł białka dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Ceniona i przygotowywana jest na całym świecie, w przeróżnych wersjach, ponieważ świetnie komponuje się z bardzo wieloma warzywami, przyprawami i dodatkami.

Kotlety z fasoli

Z fasoli można przygotować smaczne kotlety. Zmielona czy nawet rozgnieciona widelcem fasola to baza do przygotowania kotletów i pulpetów, które można podać z surówką, z sosem lub jako samodzielną przekąskę.

Pieczone dania z fasoli

Dania z fasoli zazwyczaj przygotowujemy gotując je lub dusząc. Jednak fasola znakomicie sprawdza się też w daniach pieczonych.

W galerii znajdziesz przepis na klopsy fasolowe

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE