Dania z fasoli na ciepło - TOP 25 przepisów na pyszne fasolowe zupy i dania jednogarnkowe

2021-10-04 12:18

Fasola jest smaczna, sycąca i tania. To znakomite źródło białka roślinnego, nie tylko dla wegetarian i znakomita baza do zup i dań jednogarnkowych. Podpowiadamy 25 sprawdzonych przepisów na dania z fasoli na ciepło.

Dania z fasoli na ciepło - TOP 15 przepisów na pyszne fasolowe zupy i dania jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Dania z fasoli są sycące i pożywne.

Spis treści

  1. Zupy z fasolą
  2. Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli
  3. Dania mięsne z fasolą
  4. Wege dania z fasoli
  5. Kotlety z fasoli
  6. Pieczone dania z fasoli
  7. W galerii znajdziesz przepis na klopsy fasolowe

Fasola to bardzo wartościowe i różnorodne warzywo. W sklepach dostępnych jest co najmniej kilkanaście gatunków ziaren różniących się kształtem, kolorem, fakturą i wielkością. Fasolę kupujemy zazwyczaj suszoną lub zakonserwowaną w puszce. Wybierając ten pierwszy rodzaj warto sprawdzić, czy pomieszczenie w którym ziarna były przechowywane jest suche i odpowiednio wentylowane, bo tylko w takim suszona fasola ma odpowiednie warunki. Właściwie przechowywana suszona fasola na długo zachowuje swoje wartości odżywcze.

Zupy z fasolą

Zupy można przygotował niemal z każdego rodzaju fasoli, a odmian tych strączków jest naprawdę wiele. Nie ma też znaczenia, czy użyjemy fasoli świeżej, suszonej czy z puszki - zupa fasolowa to zawsze bardzo dobry pomysł na obiad. Jest na tyle sycąca, ze zazwyczaj nie potrzeba już drugiego dania.

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli

W Polsce najpopularniejsza jest fasola biała, zwłaszcza Jaś oraz czerwona, którą zazwyczaj kupujemy w puszce. Warto zwrócić uwagę, że jest ona dostępna także w formie suszonej, jednak nie w każdym sklepie. Pozostałe gatunki ziaren fasolowych zazwyczaj kupujemy zapuszkowane: pinto, flażoletka, fasola czarna, edamame czy adzuki - każda z nich jest warta wypróbowania, z każdej można przygotować fantastyczny obiad jednogarnkowy.

Dania mięsne z fasolą

Fasola znakomicie łączy się z wieprzowiną - zarówno z mięsem - żeberkami, karczkiem czy mielonymi elementami, jak i wieprzowymi wędlinami - kiełbasami, boczkiem, słoniną, a nawet z podrobami. Jeśli wieprzowina i fasola to jednak dla was za dużo, spokojnie można połączyć fasolę z kurczakiem lu indykiem - będzie mniej kalorycznie, chudo, a nadal pysznie.

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Wege dania z fasoli

Fasola to podstawa diety wegetariańskiej i jedno z podstawowych źródeł białka dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Ceniona i przygotowywana jest na całym świecie, w przeróżnych wersjach, ponieważ świetnie komponuje się z bardzo wieloma warzywami, przyprawami i dodatkami.

Kotlety z fasoli

Z fasoli można przygotować smaczne kotlety. Zmielona czy nawet rozgnieciona widelcem fasola to baza do przygotowania kotletów i pulpetów, które można podać z surówką, z sosem lub jako samodzielną przekąskę.

Pieczone dania z fasoli

Dania z fasoli zazwyczaj przygotowujemy gotując je lub dusząc. Jednak fasola znakomicie sprawdza się też w daniach pieczonych.

W galerii znajdziesz przepis na klopsy fasolowe