Dania z fasoli na ciepło - TOP 25 przepisów na pyszne fasolowe zupy i dania jednogarnkowe
Fasola jest smaczna, sycąca i tania. To znakomite źródło białka roślinnego, nie tylko dla wegetarian i znakomita baza do zup i dań jednogarnkowych. Podpowiadamy 25 sprawdzonych przepisów na dania z fasoli na ciepło.
Spis treści
- Zupy z fasolą
- Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli
- Dania mięsne z fasolą
- Wege dania z fasoli
- Kotlety z fasoli
- Pieczone dania z fasoli
- W galerii znajdziesz przepis na klopsy fasolowe
Fasola to bardzo wartościowe i różnorodne warzywo. W sklepach dostępnych jest co najmniej kilkanaście gatunków ziaren różniących się kształtem, kolorem, fakturą i wielkością. Fasolę kupujemy zazwyczaj suszoną lub zakonserwowaną w puszce. Wybierając ten pierwszy rodzaj warto sprawdzić, czy pomieszczenie w którym ziarna były przechowywane jest suche i odpowiednio wentylowane, bo tylko w takim suszona fasola ma odpowiednie warunki. Właściwie przechowywana suszona fasola na długo zachowuje swoje wartości odżywcze.
Zupy z fasolą
Zupy można przygotował niemal z każdego rodzaju fasoli, a odmian tych strączków jest naprawdę wiele. Nie ma też znaczenia, czy użyjemy fasoli świeżej, suszonej czy z puszki - zupa fasolowa to zawsze bardzo dobry pomysł na obiad. Jest na tyle sycąca, ze zazwyczaj nie potrzeba już drugiego dania.
- Obłędna zupa z czarnej fasoli na coca-coli
- Toskańska zupa fasolowa
- Kremowa zupa z białej fasoli i pieczarek
- Syta meksykanka - zupa krem z czerwonej fasoli
Potrawki i dania jednogarnkowe z fasoli
W Polsce najpopularniejsza jest fasola biała, zwłaszcza Jaś oraz czerwona, którą zazwyczaj kupujemy w puszce. Warto zwrócić uwagę, że jest ona dostępna także w formie suszonej, jednak nie w każdym sklepie. Pozostałe gatunki ziaren fasolowych zazwyczaj kupujemy zapuszkowane: pinto, flażoletka, fasola czarna, edamame czy adzuki - każda z nich jest warta wypróbowania, z każdej można przygotować fantastyczny obiad jednogarnkowy.
- Fasola po bretońsku na szybko
- Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku
- Fasola na kwaśno
- Kasza bulgur z fasolą na ostro
Dania mięsne z fasolą
Fasola znakomicie łączy się z wieprzowiną - zarówno z mięsem - żeberkami, karczkiem czy mielonymi elementami, jak i wieprzowymi wędlinami - kiełbasami, boczkiem, słoniną, a nawet z podrobami. Jeśli wieprzowina i fasola to jednak dla was za dużo, spokojnie można połączyć fasolę z kurczakiem lu indykiem - będzie mniej kalorycznie, chudo, a nadal pysznie.
- Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą
- Fasola duszona z sercami wieprzowymi
- Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą
- Udka kurczaka duszone z fasolą
- Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym
- Klopsiki indycze z fasola na ostro
Wege dania z fasoli
Fasola to podstawa diety wegetariańskiej i jedno z podstawowych źródeł białka dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Ceniona i przygotowywana jest na całym świecie, w przeróżnych wersjach, ponieważ świetnie komponuje się z bardzo wieloma warzywami, przyprawami i dodatkami.
- Ryż z kapustą włoską i fasolą pinto
- Tacos z czerwoną fasolą
- Fasola po portugalsku
- Fasola po meksykańsku
- Gołąbki z fasolą po ukraińsku
- Rajma Masala - indyjska potrawka z fasoli
Kotlety z fasoli
Z fasoli można przygotować smaczne kotlety. Zmielona czy nawet rozgnieciona widelcem fasola to baza do przygotowania kotletów i pulpetów, które można podać z surówką, z sosem lub jako samodzielną przekąskę.
- Bezkonkurencyjne kotlety z czerwonej fasoli
- Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki
- Kotlety z białej fasoli z puszki
Pieczone dania z fasoli
Dania z fasoli zazwyczaj przygotowujemy gotując je lub dusząc. Jednak fasola znakomicie sprawdza się też w daniach pieczonych.
- Fasola pieczona z kiełbasa i papryką
- Biała fasola pieczona z sosem pomidorowym i serem
- Pieczone mielone z czarnej fasoli