Fasola pinto - co to za odmiana fasoli?

2018-11-21 15:42

Fasola pinto zawdzięcza swą nazwę pięknym beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami, wyglądają jak małe dzieła sztuki. Po ugotowaniu kolor staje się jednolicie różowy, a ziarna miękkie i delikatne, o kremowej konsystencji.

Fasola pinto
Autor: Shutterstock Fasola pinto zachwyca niezwykłą kolorystyką.

Spis treści

  1. Pochodzenie fasoli pinto
  2. Właściwości fasoli pinto
  3. Propozycje podania fasoli pinto
  4. Kupowanie i przechowywanie fasoli pinto

Pochodzenie fasoli pinto

Fasola Pinto należy do tej samej rodziny co fasolka szparagowa i fasola czarna, czyli Phaseolus vulgaris (fasola zwyczajna). Wszystkie te rodzaje fasoli pochodzą bowiem od wspólnego przodka fasoli pochodzącego z Peru. Stamtąd fasola rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej, a następnie w XV wieku trafiła do Europy, a następnie Afryki i Azji. Jednak fasola pinto największa popularnością nadal cieszy się w Ameryce.

Właściwości fasoli pinto

Fasola pinto jest bardzo dobrym źródłem błonnika obniżającego cholesterol, podobnie jak większość innych ziaren. Oprócz obniżania poziomu cholesterolu, wysoka zawartość błonnika w pinto zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku, co czyni go szczególnie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub hipoglikemią. Fasola Pinto jest także doskonałym źródłem molibdenu, kwasu foliowego, dobrym źródłem białka, witaminy B1 i witaminy B6, a także minerałów: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i potasu. W fasoli pinto znajdują się również składniki znane ze swoich właściwości antynowotworowych.

Propozycje podania fasoli pinto

Fasoli pinto można używać zamiennie z fasolą nerkowatą;

Z fasoli pinto utartej z ziołami (szałwią, oregano, czosnkiem, czarnym pieprzem) uzyskamy smaczne pasty;

Dodawaj fasolę pinto do zup warzywnych i sałatek.

Kupowanie i przechowywanie fasoli pinto

Fasola pinto występuje w sklepach w dwóch opcjach: w puszce oraz suszona. Jeśli wybierasz tę pierwszą sprawdź czy puszka jest szczelna i czy ma odpowiednio długi termin ważności. Suszone ziarna wybieraj starannie, kupując od sprawdzonych dostawców, aby mieć pewność, że były odpowiednio przechowywane - w suchym i chłodnym miejscu. Ziarna powinny być nieuszkodzone, dobrze wysuszone i całe. Unikaj pokruszonych i wilgotnych fasolek.

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy
Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola