Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika

2019-01-12
Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika
Autor: Shutterstock Fasola pieczona w piekarniku to proste i sycące danie dla całej rodziny. 
łatwy
30 min
4

Fasola pieczona z kiełbasą i papryką w pomidorowym sosie to uproszczona wersja fasolki po bretońsku. To jednogarnkowe danie można przygotować wcześniej i zapiec dopiero, gdy zbliża się pora posiłku. Fasola pieczona w piekarniku to doskonałe danie obiadowe lub dobry pomysł na ciepłą kolację. Warto przyrządzić więcej pieczonej fasoli i po wystudzeniu zamrozić na później. 

Składniki

500 g suchej fasoli lub 2 puszki fasoli białej i 1 czerwonej 

300 g zwyczajnej kiełbasy wieprzowej, chorizo lub kabanosów albo wszystkiego po trochu

1 duża czerwona papryka

1 mała chili (lub duża - jak kto woli)

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka oregano

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Jeśli korzystacie z gotowej fasoli z puszki, to ten etap można pominąć. 

Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę.

Najpierw smażmy na patelni kiełbasę (bez oleju), powinna puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dodawać.

Do kiełbasy na patelni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty.

Do ugotowanej fasoli dodajemy passatę lub przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek i drobno posiekane chili, usmażoną kiełbasę z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200°C. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia. 

Podajemy z chlebem.