Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Fasola pieczona z kiełbasą i papryką w pomidorowym sosie to uproszczona wersja fasolki po bretońsku. To jednogarnkowe danie można przygotować wcześniej i zapiec dopiero, gdy zbliża się pora posiłku. Fasola pieczona w piekarniku to doskonałe danie obiadowe lub dobry pomysł na ciepłą kolację. Warto przyrządzić więcej pieczonej fasoli i po wystudzeniu zamrozić na później.
SKŁADNIKI
- 500 g suchej fasoli lub 2 puszki fasoli białej i 1 czerwonej
 - 300 g zwyczajnej kiełbasy wieprzowej, chorizo lub kabanosów albo wszystkiego po trochu
 - 1 duża czerwona papryka
 - 1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru
 - 4 ziela angielskie
 - 2 liście laurowe
 - 1 łyżka oregano
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Jeśli korzystacie z gotowej fasoli z puszki, to ten etap można pominąć.
 - Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę.
 - Najpierw smażmy na patelni kiełbasę (bez oleju), powinna puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dodawać.
 - Do kiełbasy na patelni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty.
 - Do ugotowanej fasoli dodajemy passatę lub przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek i drobno posiekane chili, usmażoną kiełbasę z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200°C. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
 - Podajemy z chlebem.