Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fasola pieczona z kiełbasą i papryką w pomidorowym sosie to uproszczona wersja fasolki po bretońsku. To jednogarnkowe danie można przygotować wcześniej i zapiec dopiero, gdy zbliża się pora posiłku. Fasola pieczona w piekarniku to doskonałe danie obiadowe lub dobry pomysł na ciepłą kolację. Warto przyrządzić więcej pieczonej fasoli i po wystudzeniu zamrozić na później.
SKŁADNIKI
- 500 g suchej fasoli lub 2 puszki fasoli białej i 1 czerwonej
- 300 g zwyczajnej kiełbasy wieprzowej, chorizo lub kabanosów albo wszystkiego po trochu
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oregano
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Jeśli korzystacie z gotowej fasoli z puszki, to ten etap można pominąć.
- Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę.
- Najpierw smażmy na patelni kiełbasę (bez oleju), powinna puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dodawać.
- Do kiełbasy na patelni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty.
- Do ugotowanej fasoli dodajemy passatę lub przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek i drobno posiekane chili, usmażoną kiełbasę z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200°C. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
- Podajemy z chlebem.