Domowy przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić?

Domowy przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z zawekowanego przecieru można w kilka minut zrobić zupę pomidorową

Zupa pomidorowa jak ze świeżych pomidorów w środku zimy? Tak! Pod warunkiem że samemu przygotujesz przecier pomidorowy z dobrych mięsistych pomidorów. Radzimy, jak zrobić pyszny przecier z pomidorów.

Jak samodzielnie zrobić przecier na zupę pomidorową?

Podajemy składniki na 20 słoików o pojemności 0,9 litra. Do przygotowania takiej ilości przecieru pomidorowego potrzeba około 20 kg pomidorów. Najlepiej kupić je na giełdzie – wtedy wyjdzie to taniej. Pomidory powinny być mięsiste i nie bardzo twarde.

Na początku pomidory należy dokładnie umyć i wyciąć dokładnie końcówki. Pomidorów nie trzeba sparzać gorącą wodą, o ile nie przeszkadza Ci skórka pływająca później w zupie pomidorowej.

Umyte pomidory najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa, ewentualnie zmiksować. Większe pomidory trzeba wcześniej pokroić na mniejsze części, żeby przeszły przez maszynkę. Można też je tylko pokroić.

Zmiksowane pomidory należy posolić i zagotować. Następnie przekładamy je do słoików, a później wekujemy. Przecier pomidorowy gotowy.

Zrobienie z niego później przepysznej zupy pomidorowej zajmie zaledwie parę minut. Wystarczy, że do przecieru dodasz trochę wody, kostkę bulionową, zagotujesz i przyprawisz do smaku pieprzem, solą i bazylią.