Fasola adzuki (azuki) - właściwości i zastosowania kulinarne

2018-11-21 15:38

Fasola adzuki powinna szczególnie zainteresować osoby walczące z nadmiernymi kilogramami. Jest także znakomitym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem i problemami układu trawienia. Fasola adzuki to znakomite źródło składników odżywczych.

Fasola adzuki (azuki)
Autor: Shutterstock Fasola adzuki to roślina z rodziny bobowatych

Spis treści

  1. Fasola adzuki - wygląd i smak
  2. Skąd pochodzi fasola adzuki?
  3. Wartości odżywcze fasoli adzuki
  4. Właściwości fasoli adzuki
  5. Zastosowania kulinarne fasoli adzuki
  6. Jak gotować fasolę adzuki?

Fasola adzuki - wygląd i smak

Fasola adzuki ma niewielkie ziarenka o różnej kolorystyce. Najpopularniejsza jest fasola adzuki o czerwonych ziarnach, jednak spotkać można również fasole adzuki o ziarnach białych, czarnych szarych oraz mieszanych. Niezależnie od kolorystyki azuki jest bardzo smaczna, ma łagodny, lekko orzechowy smak i delikatną strukturę.

Skąd pochodzi fasola adzuki?

Ojczyzną fasoli adzuki jest wschodnia Azja i rejon Himalajów. To roślina jednoroczna. Jej łacińska nazwa brzmi Vigna angularis. Nazwa "adzuki" pochodzi z języka japońskiego, często stosuje się również wymowę azuki. Bardzo dużą popularnością cieszy się w kuchniach wschodnich - w Japonii, Chinach i Korei, ale dostępna jest prawie na całym świecie.

Najwcześniejsze znane archeologiczne dowody na istnienie fasoli adzuki pochodzą z Japonii około 4000 p.n.e. W Chinach i Korei fasola adzuki pojawiła się pomiędzy 3000 do 1000 p.n.e.

Wartości odżywcze fasoli adzuki

Fasola adzuki to świetne źródło białka, błonnika i wielu substancji odżywczych. W 100 gramach ziaren adzuki znajdziemy ponad 7 gram błonnika i ponad 7 gram białka i ok. 130 kcal. Ponadto taka porcja fasoli adzuki pokrywa w 30 % zapotrzebowanie na kwas foliowy i mangan, zawiera spore ilości fosforu, potasu, miedzi, magnez, cynku i żelaza. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i selen. Fasola adzuki jest bardzo bogata w antyoksydanty - wyróżniono w niej aż 29 różnych substancji o działaniu przeciwstarzeniowym.

Właściwości fasoli adzuki

Ziarna adzuki są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w poprawie trawienia i zmniejszyć ryzyko chorób jelit, takich jak rak okrężnicy.

Bogate w błonnik i przeciwutleniacze ziarna mogą blokować wchłanianie cukrów w jelitach, przyczyniając się do regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Ziarna adzuki są bogate w błonnik, białko i składniki odżywcze, które mogą zmniejszyć głód, zwiększyć uczucie sytości i w dłuższej perspektywie pomagają schudnąć.

Związki znalezione w ziarnie adzuki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie przyczynić się do lepszej kondycji serca.

Fasola adzuki jest bogata w kwas foliowy, substancję odżywczą ważną w czasie ciąży, której odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.

Ziarna Adzuki mogą zapewnić szereg dodatkowych korzyści zdrowotnych, począwszy od poprawy stanu kości, po zapobieganie rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

Zastosowania kulinarne fasoli adzuki

W kuchni wschodnioazjatyckiej fasola adzuki jest zwykle jadana na słodko. Ziarna można posłodzić przed jedzeniem lub ugotować z cukrem. Słodka pasta z czerwonej fasoli to bardzo powszechny składnik w kuchniach wschodnich. Niektóre kultury azjatyckie stosują pastę z czerwonej fasoli jako nadzienie lub dodatek do gofrów, ciastek, pieczonych bułeczek lub herbatników. Gotowane ziarna adzuki stanowią przyjemny dodatek do zup, sałatek, chilli i dań z ryżu.

Jak gotować fasolę adzuki?

Fasola adzuki jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdź jak ją gotować krok po kroku:

Włóż fasolę do sitka i spłucz pod zimną wodą.

Wybierz wszystkie zdeformowane ziarna i połamane cząsteczki.

Włóż fasolę do dużego garnka, zalej wodą i mocz przez osiem godzin.

Odcedź fasolę i napełnij garnek co najmniej trzykrotnie większą ilością wody niż ziarna.

Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 45-60 minut lub do momentu, aż ziarna staną się miękkie.

Użyj gotowanej fasoli natychmiast lub przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3-5 dni.

Ugotowane ziarna można przechowywać w zamrażarce do ośmiu miesięcy.

Pasta z czerwonej fasoli jest najpopularniejszym pokarmem z ziaren adzuki. Jednak ziarna te mogą być również mielone na mąkę, używane do produkcji natto (japońskie danie ze sfermentowanych ziaren) lub dodawane do wielu ciepłych lub zimnych potraw.

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy
Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola