Obłędna zupa z czarnej fasoli na coca-coli: przepis na sycącą fasolówkę
2021-12-07
łatwy
60 min
4
Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.
Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej
SKŁADNIKI
- 1 l napoju typu coca-coli
- 2 puszki czarnej fasoli lub 300 g suchej
- 0,5 kg wędzonego, peklowanego, surowego boczku
- 1 łyżeczka mielonego kminku lub kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka natki kolendry
- 1 limonka
- 2 awokado, pokrojone i spryskane sokiem z limonki
- sos tabasco do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę z puszek wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą, odsączyć. Jeśli używamy suchej fasoli, to trzeba ją namoczyć na 12 godzin, a następnie gotować razem boczkiem w coca-coli.
- Wędzony boczek włożyć do garnka, ewentualnie dodać namoczoną fasolę, zalać coca-colą i gotować na wolnym ogniu, aż boczek będzie miękki. Zazwyczaj potrzeba na to około 40 minut.
- Ugotowany boczek wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, odstawić.
- Do wywaru dodać czarną fasolę z puszki, jeśli nie gotowaliśmy jej razem z boczkiem, doprawić mielonym kminkiem i kolendrą, gotować 10 minut. Następnie zmiksować na krem. Do zupy włożyć pokrojony boczek.
- Zupę fasolową podawać z łyżką jogurtu, posypaną listkami kolendry. Oddzielnie podać limonki pokrojone na ćwiartki, którymi każdy może zakwasić sobie zupę oraz sos tabasco. Do tego świetnie pasuje też pokrojone w kostkę awokado.