Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym [przepis na obiad bez glutenu]

2018-02-02
Agata Lewandowska
Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym [przepis na obiad bez glutenu]
Autor: Karolina Wrona Swojski kociołek pomidorowy z mięsem mielonym i fasolą
łatwy
0 min
4

Proponujemy kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym. Jest to przepis bezglutenowy, ale właściwie jest to proste, pożywne i smaczne danie dla każdej głodnej rodziny.

Przepis profesjonalnej dietetyczki: Agaty Lewandowskiej pochodzi z książki "POLSKA KUCHNIA BEZGLUTENOWA" Wydawnictwo RM 2016

Składniki

1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej lub 100-120 g ugotowanej

250 g mielonej chudej wołowiny lub udźca z indyka

1 mała czerwona papryka

1 mała cebula

1 szklanka passaty pomidorowej lub płynnego przecieru bezglutenowego

250 ml bulionu warzywnego

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

sól, pieprz ziołowy

mielona słodka i ostra papryka

mieszanka ziół prowansalskich lub inne zioła

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę, czosnek i mielone mięso. Smaż na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, co jakiś czas zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Do garnka dodaj paprykę, fasolę, wlej passatę lub przecier oraz bulion warzywny. Gotuj 7-10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku mieloną papryką, pieprzem, solą i ziołami. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Agata Lewandowska