Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym [przepis na obiad bez glutenu]
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Proponujemy kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym. Jest to przepis bezglutenowy, ale właściwie jest to proste, pożywne i smaczne danie dla każdej głodnej rodziny.
Przepis profesjonalnej dietetyczki: Agaty Lewandowskiej pochodzi z książki "POLSKA KUCHNIA BEZGLUTENOWA" Wydawnictwo RM 2016
SKŁADNIKI
- 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej lub 100-120 g ugotowanej
- 250 g mielonej chudej wołowiny lub udźca z indyka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub płynnego przecieru bezglutenowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- sól, pieprz ziołowy
- mielona słodka i ostra papryka
- mieszanka ziół prowansalskich lub inne zioła
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę, czosnek i mielone mięso. Smaż na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, co jakiś czas zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Do garnka dodaj paprykę, fasolę, wlej passatę lub przecier oraz bulion warzywny. Gotuj 7-10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku mieloną papryką, pieprzem, solą i ziołami. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.