Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym [przepis na obiad bez glutenu]

2021-03-29
Agata Lewandowska
Kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym [przepis na obiad bez glutenu]
Autor: Karolina Wrona Swojski kociołek pomidorowy z mięsem mielonym i fasolą
łatwy
0 min
4

Proponujemy kociołek pomidorowy z fasolą i mięsem mielonym. Jest to przepis bezglutenowy, ale właściwie jest to proste, pożywne i smaczne danie dla każdej głodnej rodziny.

Przepis profesjonalnej dietetyczki: Agaty Lewandowskiej pochodzi z książki "POLSKA KUCHNIA BEZGLUTENOWA" Wydawnictwo RM 2016

SKŁADNIKI

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej lub 100-120 g ugotowanej
  • 250 g mielonej chudej wołowiny lub udźca z indyka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub płynnego przecieru bezglutenowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól, pieprz ziołowy
  • mielona słodka i ostra papryka
  • mieszanka ziół prowansalskich lub inne zioła
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę, czosnek i mielone mięso. Smaż na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, co jakiś czas zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do garnka dodaj paprykę, fasolę, wlej passatę lub przecier oraz bulion warzywny. Gotuj 7-10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku mieloną papryką, pieprzem, solą i ziołami. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Agata Lewandowska