Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą kwintesencja dania na pocieszenie. Dania na chłodniejsze dni. Aromatyczne, niezwykle miękkie mięso będzie smakowało każdemu. Do tego biała fasola, która zastępuje tu węglowodany. Cukry zawarte w fasoli uwalniają się powoli, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Majeranek i cząber dodane do duszonych żeberek zapobiegną sensacjom jelitowym po zjedzeniu fasoli. Żeberka duszone z białą fasolą to pożywne danie pełne smaku
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowym
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 puszki białej fasoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, po jednej kostce. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy tłuszczu i w brytfance rumienimy żeberka ze wszystkich stron.
- Warzywa obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dokładamy do zrumienionych żeberek, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku oraz cząbru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Fasolę odcedzamy i płuczemy. To bardzo ważne, bo większość związków wiatropędnych znajduje się w fasolowym wywarze. I dodajemy do duszonych żeberek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku i podajemy.