Fasola po bretońsku na szybko: przepis z fasolką z puszki

Fasola po bretońsku na szybko: przepis z fasolką z puszki
Autor: Shutterstock.com Fasola po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Fasola z puszki została przygotowana z myślą o takich właśnie daniach jednogarnkowych. Fasolka po bretońsku z fasoli w puszce jest gotowa w mniej niż 20 minut, a do tego przepyszna. Wypróbuj ten przepis i ciesz się odzyskanym życiem!

Dlaczego używam w kuchni fasoli w puszce?

Korzystanie w kuchni z zapuszkowanych warzyw, to nie jest lenistwo, ani pójście na skróty. To wyzwolenie! Nie warto tracić życia na stanie przy kuchni, żeby ugotować jeden składnik. Ile to razy moczyłam i gotowałam fasolę. Ile razy ją przypaliłam. W ferworze popołudniowych zajęć, po prostu o niej zapomniałam. Niestety przypomniał mi o fasolce smród spalenizny. Nie wspomnę już o wydatkach na coraz droższy gaz. Bo fasolę gotuje się dość długo.

Jak wykorzystać fasolę z puszki?

Gotowa fasola z puszki jest ugotowana w punkt. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny ją odcedzić, następnie wypłukać w ciepłej wodzie i ponownie osączyć na sicie. Tak przygotowaną fasolę po prostu dodajemy do aromatycznego sosu i podgrzewamy. Nic tu nie tracimy na smaku. Za to zyskujemy czas na inne aktywności, pieniądze niewydane na energię i przepyszne danie. Naprawdę warto czasem sobie odpuścić i posiłkować się sprawdzonymi rozwiązaniami na lepsze życie. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g wędzonej kiełbasy wieprzowej, cienkiej, pokrojonej na grubsze plasterki
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w talarki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę wylać na sito i odcedzić. Przepłukać ciepłą wodą i ponownie osączyć.
  • W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Dodać marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać koncentrat, ziele angielskie i listek laurowy. Zamieszać i smażyć pół minut, aby skarmelizować cukry. Wlać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać osączoną fasolę i kiełbasę. Ponownie zagotować.
  • Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut, aby smaki uwolniły się i wymieszały. 
  • Przed podaniem spróbować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z kromką świeżego chleba pełnoziarnistego. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej