Te pyszne kotlety robię na obiad raz w tygodniu. Wystarczy jedna pierś kurczaka i kilka dodatków

kotlety z kurczka w cieście naleśnikowym
Autor: Gayvoronskaya_yana/ Shutterstock Ten przepis ratuje w ciągu zwykłego tygodnia. Szybkie kotlety z kurczaka w tym cieście są pyszne i łatwe.
łatwy
30 min
4

Nie trzeba wielu składników i długiego czasu, aby zrobić wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy jedna pierś kurczaka i kilka prostych dodatków, aby wyczarować pyszne i aromatyczne danie idealne na obiad. Siekane kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym zrobią wrażenie na każdym domowniku. Oto prosty i błyskawiczny przepis, który świetnie sprawdzi się nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe do piersi z kurczaka?

Siekane kotlety z kurczaka to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Przyrządzone według tego przepisu zachwycają smakiem. Ich tajemnicą jest ciasto naleśnikowe, które idealnie łączy składniki. Po usmażeniu kotleciki są chrupiące i jeszcze bardziej sycące niż te przygotowane według tradycyjnych przepisów.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kotletów siekanych z piersi kurczaka? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Mąkę pszenną należy przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać z mlekiem, jajkami i olejem. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto naleśnikowe do kurczaka jest gotowe.

Co dodajemy do kotletów siekanych z kurczaka?

W tym prostym i szybkim przepisie wykorzystuje się produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg. Większość z nich często wykorzystuje się do innych potraw, więc możecie mieć je w domu.

Co jest potrzebne, aby zrobić siekane kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • ziemniak
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
  • składniki do ciasta naleśnikowego – mąka pszenna, mleko, jajka, olej
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym?

Przepis na pełne smaku i aromatu siekane kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie zajmuje wiele godzin w kuchni, dlatego można podawać je na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Sekretnym składnikiem tych smakowitych kotletów z kurczaka jest dodatek ziemniaka. Należy go obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki niemu kotlety staną się obłędnie chrupiące i nie nasiąkną zbyt mocno olejem w czasie smażenia.

Jak więc usmażyć pyszne domowe siekane kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym? Z tym przepisem jest to łatwe. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, danie uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – posiekanie i doprawienie piersi kurczaka
  • 2. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
  • 3. krok – połączenie kurczaka z ciastem naleśnikowym
  • 4. krok – usmażenie kotletów z kurczaka w cieście naleśnikowym na patelni

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

  • ciasto naleśnikowe:
  • 100 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić.
  • Obranego ziemniaka zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do kurczaka i wymieszać.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę i wbić jajka. Wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
  • Dodać kurczaka ze startym ziemniakiem. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formując kotlety. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z warzywami na ciepło i ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej