Te pyszne kotlety robię na obiad raz w tygodniu. Wystarczy jedna pierś kurczaka i kilka dodatków
Nie trzeba wielu składników i długiego czasu, aby zrobić wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy jedna pierś kurczaka i kilka prostych dodatków, aby wyczarować pyszne i aromatyczne danie idealne na obiad. Siekane kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym zrobią wrażenie na każdym domowniku. Oto prosty i błyskawiczny przepis, który świetnie sprawdzi się nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe do piersi z kurczaka?
Siekane kotlety z kurczaka to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Przyrządzone według tego przepisu zachwycają smakiem. Ich tajemnicą jest ciasto naleśnikowe, które idealnie łączy składniki. Po usmażeniu kotleciki są chrupiące i jeszcze bardziej sycące niż te przygotowane według tradycyjnych przepisów.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kotletów siekanych z piersi kurczaka? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Mąkę pszenną należy przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać z mlekiem, jajkami i olejem. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto naleśnikowe do kurczaka jest gotowe.
Co dodajemy do kotletów siekanych z kurczaka?
W tym prostym i szybkim przepisie wykorzystuje się produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg. Większość z nich często wykorzystuje się do innych potraw, więc możecie mieć je w domu.
Co jest potrzebne, aby zrobić siekane kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- ziemniak
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
- składniki do ciasta naleśnikowego – mąka pszenna, mleko, jajka, olej
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym?
Przepis na pełne smaku i aromatu siekane kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie zajmuje wiele godzin w kuchni, dlatego można podawać je na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Sekretnym składnikiem tych smakowitych kotletów z kurczaka jest dodatek ziemniaka. Należy go obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki niemu kotlety staną się obłędnie chrupiące i nie nasiąkną zbyt mocno olejem w czasie smażenia.
Jak więc usmażyć pyszne domowe siekane kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym? Z tym przepisem jest to łatwe. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – posiekanie i doprawienie piersi kurczaka
- 2. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
- 3. krok – połączenie kurczaka z ciastem naleśnikowym
- 4. krok – usmażenie kotletów z kurczaka w cieście naleśnikowym na patelni
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
ciasto naleśnikowe:- 100 ml mleka
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić.
- Obranego ziemniaka zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do kurczaka i wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać mąkę i wbić jajka. Wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
- Dodać kurczaka ze startym ziemniakiem. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formując kotlety. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z warzywami na ciepło i ulubioną surówką.