Gęsie pipki: przepis na pyszny gulasz galicyjski
2021-10-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Istnieją dwie odmiany tego dania. Gęsie szyjki nadziewane podrobami przyrządzane na terenie dawnego zaboru rosyjskiego oraz esencjonalny gulasz z żołądków w sosie cebulowym na terenie zaboru austriackiego. I tym właśnie przepisem chcę się dzisiaj podzielić z Wami. Oto łatwy przepis na pyszny gulasz z gęsich żołądków!
SKŁADNIKI
- 1 kg gęsich lub indyczych żołądków
- 3 łyżki gęsiego smalcu
- 4 cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 1 główka czosnku, ząbki czosnku obrane i grubo posiekane
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęsie żołądki dobrze umyć. Zalać wodą i gotować, doprowadzić do wrzenia. Zlać wodę razem z szumowinami. Napełnić garnek zimną wodą. Osolić. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić. Żołądki pokroić na mniejsze kawałki.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać gęsi smalec. Dodać pokrojone żołądki i smażyć 2-4 minuty. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć, aż cebula zacznie się rumienić.
- Wlać tyle wody, aby lekko przykryć zawartość rondla. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 1,5 godziny. Mięśnie żołądków należą do najbardziej spracowanych po sercu i dlatego wymagają długiego gotowania. W razie potrzeby uzupełniać płyn w rondlu.
- Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw