Gęsie pipki: przepis na pyszny gulasz galicyjski

Gęsie pipki: przepis na pyszny gulasz galicyjski
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Istnieją dwie odmiany tego dania. Gęsie szyjki nadziewane podrobami przyrządzane na terenie dawnego zaboru rosyjskiego oraz esencjonalny gulasz z żołądków w sosie cebulowym na terenie zaboru austriackiego. I tym właśnie przepisem chcę się dzisiaj podzielić z Wami. Oto łatwy przepis na pyszny gulasz z gęsich żołądków! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg gęsich lub indyczych żołądków
  • 3 łyżki gęsiego smalcu
  • 4 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 główka czosnku, ząbki czosnku obrane i grubo posiekane
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęsie żołądki dobrze umyć. Zalać wodą i gotować, doprowadzić do wrzenia. Zlać wodę razem z szumowinami. Napełnić garnek zimną wodą. Osolić. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić. Żołądki pokroić na mniejsze kawałki. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać gęsi smalec. Dodać pokrojone żołądki i smażyć 2-4 minuty. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć, aż cebula zacznie się rumienić.
  • Wlać tyle wody, aby lekko przykryć zawartość rondla. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 1,5 godziny. Mięśnie żołądków należą do najbardziej spracowanych po sercu i dlatego wymagają długiego gotowania. W razie potrzeby uzupełniać płyn w rondlu. 
  • Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej