Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą
2021-07-19
łatwy
10 min
4
Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą to letnie danie obiadowe, które otuli was świeżym aromatem. Ten prosty przepis robi się po prostu sam. Wystarczy wszystko dodać do naczynia, wstawić do piekarnika i zapomnieć o nim na dwie godziny. Też wam się podoba? Wypróbujcie!
Co jest potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej?
Krucha i soczysta łopatka pieczona w kawałkach nie jest trudnym zadaniem kulinarnym. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali:
- łopatki wieprzowej w jednym kawałku lub pokrojonej na sznycle
- kilka soczystych cebul
- parę jabłek papierówek, mają wyjątkowy aromat zielonych jabłek i dużo enzymów, które zmiękczą mięso podczas pieczenia
- ząbek lub dwa czosnku
- musztardę stołową
- kapkę miodu
- trochę oleju
Jak upiec łopatkę w piekarniku?
Powiedzmy sobie szczerze, pieczenie w piekarniku nie jest specjaną filozofią. Wystarczy przestrzegać trzech ważnych zasad:
- mięso zamarynować
- piekarnik rozgrzać
- nie przepiec mięsa, czyli pilnować czasu pieczenia
SKŁADNIKI
- Na pieczoną łopatkę:
- 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej na sznycle
- 3 duże cebule
- 3 jabłka papierówki
- 2 ząbki czosnku
- Na marynatę do łopatki:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę pokroić na sznycle grubości 1,5 cm. Zamarynować w mieszaninie musztardy, miodu i oleju.
- Cebulę pokroić na talarki. Jabłek nie obierać, jedynie usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym układać pionowo naprzemian sznycle z łopatki, talarki cebuli i plastry jabłka oraz czosnek. Można również ułożyć wszystko w specjlanym rękawie lub worku do pieczenia.
- Naczynie okryć folią aluminiową, a rękaw po prostu szczelnie zamknąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 2 godziny. Na pół godziny przed końce pieczenia zdjąć folię lub rozciąć rękaw.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne