Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą
Autor: Shutterstock.com
łatwy
10 min
4

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą to letnie danie obiadowe, które otuli was świeżym aromatem. Ten prosty przepis robi się po prostu sam. Wystarczy wszystko dodać do naczynia, wstawić do piekarnika i zapomnieć o nim na dwie godziny. Też wam się podoba? Wypróbujcie! 

Co jest potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej?

Krucha i soczysta łopatka pieczona w kawałkach nie jest trudnym zadaniem kulinarnym. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali:

  • łopatki wieprzowej w jednym kawałku lub pokrojonej na sznycle
  • kilka soczystych cebul
  • parę jabłek papierówek, mają wyjątkowy aromat zielonych jabłek i dużo enzymów, które zmiękczą mięso podczas pieczenia
  • ząbek lub dwa czosnku
  • musztardę stołową
  • kapkę miodu
  • trochę oleju

Jak upiec łopatkę w piekarniku?

Powiedzmy sobie szczerze, pieczenie w piekarniku nie jest specjaną filozofią. Wystarczy przestrzegać trzech ważnych zasad:

  • mięso zamarynować
  • piekarnik rozgrzać
  • nie przepiec mięsa, czyli pilnować czasu pieczenia

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną łopatkę:
  • 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej na sznycle
  • 3 duże cebule
  • 3 jabłka papierówki
  • 2 ząbki czosnku
  • Na marynatę do łopatki:
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę pokroić na sznycle grubości 1,5 cm. Zamarynować w mieszaninie musztardy, miodu i oleju. 
  • Cebulę pokroić na talarki. Jabłek nie obierać, jedynie usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
  • W naczyniu żaroodpornym układać pionowo naprzemian sznycle z łopatki, talarki cebuli i plastry jabłka oraz czosnek. Można również ułożyć wszystko w specjlanym rękawie lub worku do pieczenia. 
  • Naczynie okryć folią aluminiową, a rękaw po prostu szczelnie zamknąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 2 godziny. Na pół godziny przed końce pieczenia zdjąć folię lub rozciąć rękaw. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej