Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą
      2021-07-19
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z papierówkami i cebulą to letnie danie obiadowe, które otuli was świeżym aromatem. Ten prosty przepis robi się po prostu sam. Wystarczy wszystko dodać do naczynia, wstawić do piekarnika i zapomnieć o nim na dwie godziny. Też wam się podoba? Wypróbujcie!
Co jest potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej?
Krucha i soczysta łopatka pieczona w kawałkach nie jest trudnym zadaniem kulinarnym. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali:
- łopatki wieprzowej w jednym kawałku lub pokrojonej na sznycle
 - kilka soczystych cebul
 - parę jabłek papierówek, mają wyjątkowy aromat zielonych jabłek i dużo enzymów, które zmiękczą mięso podczas pieczenia
 - ząbek lub dwa czosnku
 - musztardę stołową
 - kapkę miodu
 - trochę oleju
 
Jak upiec łopatkę w piekarniku?
Powiedzmy sobie szczerze, pieczenie w piekarniku nie jest specjaną filozofią. Wystarczy przestrzegać trzech ważnych zasad:
- mięso zamarynować
 - piekarnik rozgrzać
 - nie przepiec mięsa, czyli pilnować czasu pieczenia
 
SKŁADNIKI
- Na pieczoną łopatkę:
 - 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej na sznycle
 - 3 duże cebule
 - 3 jabłka papierówki
 - 2 ząbki czosnku
 - Na marynatę do łopatki:
 - 3 łyżki musztardy
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżka miodu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę pokroić na sznycle grubości 1,5 cm. Zamarynować w mieszaninie musztardy, miodu i oleju.
 - Cebulę pokroić na talarki. Jabłek nie obierać, jedynie usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
 - W naczyniu żaroodpornym układać pionowo naprzemian sznycle z łopatki, talarki cebuli i plastry jabłka oraz czosnek. Można również ułożyć wszystko w specjlanym rękawie lub worku do pieczenia.
 - Naczynie okryć folią aluminiową, a rękaw po prostu szczelnie zamknąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 2 godziny. Na pół godziny przed końce pieczenia zdjąć folię lub rozciąć rękaw.
 - Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne