Powrót do artykułu
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zobacz następną galerię
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Kotlety karkowe są pyszne dzięki tłuszczowi, który przerasta mięśnie. Najsmaczniejsze są z piekarnika, w którym spora część tłuszczu się wytopi.  Takie kotlety są zdrowsze, niż smażone. No i nie trzeba stać przy patelni. A tak samo chrupiące!

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Schab karkowy należy pokroić na plastry grubości około 2 cm. 

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Następnie z obu stron zbić tłuczkiem do mięsa. W ten sposób rozbijamy nie tyle tkankę mięsną, co tkankę łączną. Dzięki temu kotlety będą soczyste i pyszne. 

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubicie także czosnkiem lub majerankiem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconym jajku i wreszcie w tartej bułce. 

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Panierowane kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również wyłożyć blachę folią aluminiową, ale to mniej ekologiczny sposób. Blachę wykładamy ponieważ z kotletów wytopi się tłuszcz, który może się przypalić.

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 200°C w trybie termoobiegu przez 25 minut lub góra-dół przez 35 minut.  Tutaj wyraźnie widać ile tłuszczu wytopiło się z kotletów i jak się skurczyły pod wpływem temperatury.   

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Oto chrupiący z wierzchu i soczysty w środku kotlet z wieprzowej karkówki pieczony w piekarniku. Prosto i wygodnie. Palce lizać i obgryzać, takie to pyszne!

email