Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Kotlety karkowe są pyszne dzięki tłuszczowi, który przerasta mięśnie. Najsmaczniejsze są z piekarnika, w którym spora część tłuszczu się wytopi.
Takie kotlety są zdrowsze, niż smażone. No i nie trzeba stać przy patelni. A tak samo chrupiące!
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Schab karkowy należy pokroić na plastry grubości około 2 cm.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Następnie z obu stron zbić tłuczkiem do mięsa. W ten sposób rozbijamy nie tyle tkankę mięsną, co tkankę łączną. Dzięki temu kotlety będą soczyste i pyszne.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubicie także czosnkiem lub majerankiem.
Następnie panierujemy w mące, rozmąconym jajku i wreszcie w tartej bułce.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Panierowane kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Można również wyłożyć blachę folią aluminiową, ale to mniej ekologiczny sposób.
Blachę wykładamy ponieważ z kotletów wytopi się tłuszcz, który może się przypalić.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 200°C w trybie termoobiegu przez 25 minut lub góra-dół przez 35 minut.
Tutaj wyraźnie widać ile tłuszczu wytopiło się z kotletów i jak się skurczyły pod wpływem temperatury.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Oto chrupiący z wierzchu i soczysty w środku kotlet z wieprzowej karkówki pieczony w piekarniku. Prosto i wygodnie. Palce lizać i obgryzać, takie to pyszne!