Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi

2021-03-29
Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi
Autor: Shutterstock Fasolę po ukraińsku dusi się z sercami wieprzowymi i kiszonymi ogórkami.
łatwy
60 min
4

Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi to pyszne, a zarazem oszczędne danie, które syci na długo.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g fasoli "piękny jaś"
  • 200 g serc wieprzowych
  • 150 g ziemniaków
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić.
  • Serca umyć pokroić na pół, zalać wodą i zagotować. Po chwili odcedzić i przepłukać w chłodnej wodzie i pokroić w kostkę.
  • Pokrojone serca ponownie zalać wodą, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić. Gotowe dodać do serc razem z fasolą. Wymieszać.