Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi

2019-11-23
Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi
Autor: Shutterstock Fasolę po ukraińsku dusi się z sercami wieprzowymi i kiszonymi ogórkami.
łatwy
60 min
4

Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi to pyszne, a zarazem oszczędne danie, które syci na długo.

Składniki

250 g fasoli "piękny jaś"

200 g serc wieprzowych

150 g ziemniaków

100 g ogórków kiszonych

2 łyżki tłuszczu

1 duża cebula

1 łyżka mąki

100 ml śmietany

sól i pieprz

ziele angielskie

majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Fasolę zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić.

Serca umyć pokroić na pół, zalać wodą i zagotować. Po chwili odcedzić i przepłukać w chłodnej wodzie i pokroić w kostkę.

Pokrojone serca ponownie zalać wodą, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić. Gotowe dodać do serc razem z fasolą. Wymieszać.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska