Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi to pyszne, a zarazem oszczędne danie, które syci na długo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g fasoli "piękny jaś"
- 200 g serc wieprzowych
- 150 g ziemniaków
- 100 g ogórków kiszonych
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić.
- Serca umyć pokroić na pół, zalać wodą i zagotować. Po chwili odcedzić i przepłukać w chłodnej wodzie i pokroić w kostkę.
- Pokrojone serca ponownie zalać wodą, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić. Gotowe dodać do serc razem z fasolą. Wymieszać.