Biała fasola: odmiany, własności, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

2017-12-14 12:12

Biała fasola zawiera sporo białka i substancji odżywczy. Jest też dobrym źródłem błonnika, którego spożywamy zbyt mało. Jest co prawda ciężkostrawna, ale i na to jest sposób. Biała fasola jest przede wszystkim smaczna i dlatego warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie. 

Biała fasola: odmiany, własności, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Autor: Shutterstock Biała fasola to cenne źródło białka, błonnika i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Spis treści

  1. Biała fasola i jej odmiany
  2. Biała fasola - wartości odżywcze
  3. Biała fasola - zastosowanie kulinarne

Biała fasola i jej odmiany

Biała fasola to rodzaj fasoli zwykłej, występujący w różnych odmianach. Fasola perłowa ma małe ziarna i świetnie nadaje się zup i sałatek. Popularna fasola jaś ma duże ziarna, które idealnie komponują się z barszczem wigilijnym lub ukraińskim.

Zobacz przepis na: Szybki barszcz z fasolą dla zapracowanych

W Polsce popularna jest  Wigilijna fasola ze śliwkami: przepis Ewy Wachowicz 

Biała fasola jest bardzo dobra do sałatek i fasolki po bretońsku.

Zobacz przepis na: Fasolkę po bretońsku z kiełbasą i boczkiem

Natomiast biała fasola cannellini pochodzi z Włoch ma średniej wielkości ziarna o łagodnym smaku, kształtem przypominające fasolę nerkową. Używa się jej do włoskiego kapuśniaku. 

Zobacz przepis na: Włoski kapuśniak z fasolą i wkładką mięsną

Biała fasola - wartości odżywcze

Biała fasola jest bogata w białka roślinne i chociaż ma go więcej niż mięso, to jednak nie zawiera ono wszystkich niezbędnych nam aminokwasów. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B, witaminy A i PP. Ważnym związkiem występującym w fasoli jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Biała fasola ma sporo żelaza i magnezu. 

Biała fasola jest dość kaloryczna, ale dzięki temu także odżywcza. Porcja 100 g gotowanej fasoli to 139 kcal. Jednak szklanka gotowanej fasoli to 170 g i dostarcza 236 kcal.

Niestety biała fasola jest też ciężkostrawna. U wielu osób powoduje wzdęcia. Można jednak zapobiec nieprzyjemnym wzdęciom, odpowiednio gotując fasolę.

Czytaj także: Jak gotować fasolę, aby uniknąć bolesnych wzdęć?

Warto jednak uwzględnić fasolę w swojej diecie, ponieważ zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. 

Biała fasola - zastosowanie kulinarne

Biała fasola to świetny dodatek do zup, potrawek i sałatek.

Zobacz także: Sałatka z białej fasoli: jak przyrządzić?

Jest bardzo popularna w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Słynne burrito, czy farsz z fasoli, ryżu i mięsa zawinięty w tortille, jest meksykańskim daniem narodowym.

Polecamy przepis: Jak zrobić meksykańskie burrito?

Biała fasola świetnie komponuje się z kukurydzą, pomidorami, cebulą. Lubi towarzystwo wyrazistej kiełbasy i wędzonego boczku. 

Zobacz przepis: Fasola po portugalsku

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy

Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola