Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!

Marta Balko
fasolka-po-portugalsku-fasola-inaczej-niz-zawsze.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dania z fasoli z dodatkiem mięsa lub wędlin można znaleźć w kuchni każdego regionu
łatwy
75 min
4

Kuchnia portugalska jest w Polsce mało znana. Czas ją odkryć. Oto przepis na fasolkę po portugalsku - z ostrą papryką. Przygotuj fasolkę inaczej niż zazwyczaj!

SKŁADNIKI

  • 80 dag żeberek pokrojonych na kawałki,
  • 30 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 10 g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1/2 białej kapusty pokrojonej w paski,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka zrumienić na gorące oliwie.
  • Doprawić solą, dodać kiełbasę, boczek i posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć, aż cebula zmięknie.
  • Dodać liść laurowy i marchew. Podlać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dodać odsączoną z zalewy fasolę oraz kapustę, przykryć i dusić jeszcze ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Marta Balko