Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Kuchnia portugalska jest w Polsce mało znana. Czas ją odkryć. Oto przepis na fasolkę po portugalsku - z ostrą papryką. Przygotuj fasolkę inaczej niż zazwyczaj!
SKŁADNIKI
- 80 dag żeberek pokrojonych na kawałki,
- 30 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki,
- 3 łyżki oliwy,
- 10 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 1 cebula,
- 2 marchewki pokrojone w plasterki,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 1/2 białej kapusty pokrojonej w paski,
- 1 liść laurowy,
- szczypta ostrej papryki,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka zrumienić na gorące oliwie.
- Doprawić solą, dodać kiełbasę, boczek i posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć, aż cebula zmięknie.
- Dodać liść laurowy i marchew. Podlać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
- Dodać odsączoną z zalewy fasolę oraz kapustę, przykryć i dusić jeszcze ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.