Burritos: jak zrobić meksykańskie burritos?

Burritos: jak zrobić meksykańskie burritos?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Meksykańskie przysmaki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Burritos to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich potraw. Jest daniem bardzo sycącym, ostrym i obłędnie fasolowym. Sprawdź, jak zrobić domowe burritos. Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • NADZIENIE:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 pojemnika gęstej śmietany

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • natka pietruszki

  •  

  • NALEŚNIKI:

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.

  • Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę.

  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje.

  • Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.

  • Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Ocena: 4,5