Barszcz wigilijny niejedno ma imię. Tak jak w każdym niemal regionie naszego kraju na pierwsze danie podaje się inną tradycyjną zupę (śląska moczka piernikowa, kresowa zupa migdałowa, podlaska zupa z brządu), tak i barszcz wigilijny każdy przygotowuje wg własnej receptury. Można go zrobić na zakwasie lub ugotować ze świeżych buraków, dodać do niego czosnek, majeranek, grzyby, śliwki lub fasolę.
Do barszczu wigilijnego podaje się też bardzo różne dodatki, najpopularniejsze są uszka, ale barszczyk wigilijny równie dobrze smakuje z pasztecikami, krokietami, szwedzkimi pierożkami czy kulebiakiem. Przepisy na dodatki do barszczu wigilijnego znajdziecie w artykule Co podać do barszczu, a w galerii poniżej przedstawiamy 7 przepisów na barszcz wigilijny, a także podpowiadamy, jakich błędów nie popełnić podczas jego gotowania.