Wigilijna zupa owocowa z suszonych owoców
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wigilijna zupa owocowa z suszonych owoców rzadko gości na naszych stołach. Wywodzi się z tradycji kuchni kujawskiej i w tym regionie cieszy się pewną popularnością. W smaku podobna do kompotu wigilijnego. Warto jej spróbować dla odmiany. Na pewno zasmakuje dzieciom.
Zupę z suszonych owoców podajemy jak większość zup owocowych - zabieloną śmietaną i z makaronem o grubszej formie. Jednak jeśli nie przepadamy za zupami zabielanymi, mamy nietolerancję laktozy lub po prostu dbamy o linię, możemy nie dodawać do zupy śmietanki. Sama ilość i różnorodność owoców użytych do jej przygotowania sprawia, że zupa jest esencjonalna i ma intensywny smak. Polecamy ją tym, którzy mają też kłopoty trawienne, podobnie jak wigilijny kompot z suszu jest doskonałym remedium na poczucie przejedzenia, które często przytrafia się nam podczas świąt.
SKŁADNIKI
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- cukier do smaku
- cynamon (w lasce i mielony)
- szczypta soli
- 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, krajanka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepłukane pod bieżącą wodą owoce (z wyjątkiem rodzynek) gotujemy w dużym garnku w 3-4 l wody z solą i laską cynamonu do miękkości. Rodzynki moczymy osobno w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Dodajemy cukier, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozcieńczoną w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę oraz ugotowany osobno (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron.
- Mieszamy, zagotowujemy. Nalewamy na talerze sam płyn, zostawiając rozgotowane owoce na dnie. Posypujemy tartym cynamonem i rodzynkami. Smacznego!