Zupa migdałowa: kresowa zupa na Wigilię

2018-11-28
Zupa migdałowa: Wigilia kresowa
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa migdałowa - przepis pochodzi z tradycji kresowej 
łatwy
20 min
4

Zupę migdałową, kresowy specjał wigilijny, można podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Sprawdź, jak przygotować ten kresowy przysmak.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami.

Zamiast gorzkich migdałów możesz użyć pestek moreli albo 2 kropli spożywczego aromatu migdałowego.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.

Składniki

200 g migdałów słodkich

6 migdałów gorzkich (opcjonalnie)

200 g rodzynek

2 litry mleka

100 g ryżu

5–6 łyżek cukru

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obrane migdały posiekać, utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.

Umyć rodzynki w ciepłej wodzie.

Ryż ugotować na sypko.

Masę migdałową zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut.

Do przecedzonej zupy dodać rodzynki, a gdy napęcznieją, dodać ryż.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE