Zupa migdałowa: kresowa zupa na Wigilię

Zupa migdałowa: Wigilia kresowa
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa migdałowa - przepis pochodzi z tradycji kresowej 
łatwy
20 min
4

Zupę migdałową, kresowy specjał wigilijny, można podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Sprawdź, jak przygotować ten kresowy przysmak.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami.

Zamiast gorzkich migdałów możesz użyć pestek moreli albo 2 kropli spożywczego aromatu migdałowego.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane migdały posiekać, utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.
  • Umyć rodzynki w ciepłej wodzie.
  • Ryż ugotować na sypko.
  • Masę migdałową zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut.
  • Do przecedzonej zupy dodać rodzynki, a gdy napęcznieją, dodać ryż.