Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]

2021-12-13
Przepis na moczkę
Autor: thinkstockphotos.com Śląska moczka to nietuzinkowy deser wigilijny
łatwy
30 min
4

Moczka to tradycyjna śląska potrawa wigilijna podawana na świąteczny deser. Słodka zupa piernikowa z bakaliami ciekawie urozmaica menu na Wigilię. Podajemy dobry przepis na śląską moczkę!

Moczkę ewentualnie możesz dosłodzić miodem albo dodać soku z cytryny. Zupa piernikowa powinna mieć smak słodko-kwaśny.

Sprawdź również >>> Zupa z karpia na pierniku

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieczorem, dzień przed Wigilią, namocz pokrojony w kostkę piernik w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.
  • Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.
  • Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wstaw na gaz i zacznij gotować.
  • Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu i przetarty miąższ z owoców (po usunięciu skórki i pestek). Cały czas intensywnie mieszaj od dna, żeby moczka się nie przypaliła.
  • Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?