Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]

2018-12-19
Przepis na moczkę
Autor: thinkstockphotos.com Śląska moczka to nietuzinkowy deser wigilijny
łatwy
30 min
4

Moczka to tradycyjna śląska potrawa wigilijna podawana na świąteczny deser. Słodka zupa piernikowa z bakaliami ciekawie urozmaica menu na Wigilię. Podajemy dobry przepis na śląską moczkę!

Polecamy również inne świąteczne potrawy z piernikiem: Śledź z burakami, orzechami i piernikiem, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, oraz Pieczona szynka w piernikowej skorupce

Moczkę ewentualnie możesz dosłodzić miodem albo dodać soku z cytryny. Zupa piernikowa powinna mieć smak słodko-kwaśny.

Sprawdź również >>> Zupa z karpia na pierniku

Składniki

200 g piernika

1 l kompotu jabłkowego

1 l kompotu ze śliwki węgierki

po 10 dag rodzynek jasnych, ciemnych i sułtańskich

15 dag suszonych moreli

10 dag śliwek suszonych

15 dag obranych ze skóry migdałów

15 dag orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wieczorem, dzień przed Wigilią, namocz pokrojony w kostkę piernik w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.

Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.

Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wstaw na gaz i zacznij gotować.

Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu i przetarty miąższ z owoców (po usunięciu skórki i pestek). Cały czas intensywnie mieszaj od dna, żeby moczka się nie przypaliła.

Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.