Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą

2021-03-29
Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą
Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą doprawiona ostrą papryką
łatwy
90 min
4

Wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą to pikantne danie - idealne na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Pachnące przyprawami, sycące nasz żołądek i kojące duszę - doskonała potraw na chłodniejsze dni. 

Wypróbuj również inne przepisy z ziarnami fasoli:

Duszona fasola z kiełbasą w sosie pomidorowym

Fasola z kiełbasą i papryką z piekarnika

Fasola zapiekana z boczkiem

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Mięso wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w grubą kostkę.
  • Rozgrzej olej w dużym żeliwnym naczyniu i smaż mięso do zrumienienia na silnym ogniu. Najlepiej smażyć porcjami, przez około 5 minut każdą porcję, aby mięso się smażyło, a nie gotowało we własnym sosie.
  • Dopraw solą i chili w proszku. Dodaj pomidory i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
  • Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oczyść chili, umyj i pokrój w pierścienie. Wlej fasolę do durszlaka i opłucz zimną wodą.
  • Dodaj paprykę i chili do mięsa około 30 minut przed końcem gotowania.
  • Dodaj fasolę do gulaszu na 10 minut przed końcem gotowania.
  • Podawaj z ryżem lub makaronem.