Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą to pikantne danie - idealne na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Pachnące przyprawami, sycące nasz żołądek i kojące duszę - doskonała potraw na chłodniejsze dni.
Wypróbuj również inne przepisy z ziarnami fasoli:
Duszona fasola z kiełbasą w sosie pomidorowym
Fasola z kiełbasą i papryką z piekarnika
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 cebule
- 1,5 kg wieprzowiny mielonej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- chili w proszku
- 1 puszka (850 ml) pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili
- 2 puszki (425 ml) białej i czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (425 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Mięso wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w grubą kostkę.
- Rozgrzej olej w dużym żeliwnym naczyniu i smaż mięso do zrumienienia na silnym ogniu. Najlepiej smażyć porcjami, przez około 5 minut każdą porcję, aby mięso się smażyło, a nie gotowało we własnym sosie.
- Dopraw solą i chili w proszku. Dodaj pomidory i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oczyść chili, umyj i pokrój w pierścienie. Wlej fasolę do durszlaka i opłucz zimną wodą.
- Dodaj paprykę i chili do mięsa około 30 minut przed końcem gotowania.
- Dodaj fasolę do gulaszu na 10 minut przed końcem gotowania.
- Podawaj z ryżem lub makaronem.