Duszona fasola z kiełbasą w pomidorach

Duszona fasola z kiełbasą w pomidorach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przed podaniem duszoną fasolę z kiełbasą można posypać natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona fasola z kiełbasą w pomidorach to sycące danie jednogarnkowe. Łatwe w przygotowaniu i niedrogie. 

Składniki

  • 500 g cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej, śląskiej lub toruńskiej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula

  • 2 pomidory

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 ml wody

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 2 puszki białej fasoli drobnej

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić drobno. Pomidory pokroić na ósemki.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę i obsmażyć. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia. 

  • Dodać pokrojone pomidory i smażyć 1-3 minuty. 

  • Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać odcedzoną fasolę i dusić jeszcze 5 minut.

  • Podawać od razu. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8