Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad

Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad
Autor: Shutterstock Kotlety z puszkowanej fasoli i soczystej marchewki chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku
łatwy
30 min
4

Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki powstały, jak większość moich kulinarnych pomysłów z potrzeby chwili. Odkąd przeszłam na weganizm zawsze mam w spiżarce puszki z fasolą. Dzięki temu nawet, gdy lodówka pusta, mogę szybko wyczarować pyszny obiad. Połączenie smażonej marchewki i cebulki jest absolutnie genialne. To sprytny sposób na dodanie smaku rodem z tradycyjnej kuchni francuskiej.  Oto przepis na tani i smaczny obiad z puszkowanej fasoli i karotki!

SKŁADNIKI

  • 2 duże marchewki (około 2 szklanek startej marchewki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g białej fasoli z puszki, osączonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki  / 80 g mąki pełnoziarnistej lub owsianej lub bezglutenowej
  • olej do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj starte warzywa. Smaż, aż zmiękną i się nieco skurczą. 
  • Fasolę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Potrzebujemy coś na kaształt puree fasolowego. 
  • W misce wymieszaj usmażone warzywa, fasolę, przyprawy oraz mąkę. 
  • Masę nabieraj łyżką, formuj z każdej porcji okrągły placuszek.
  • Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie przewróć i zrumień z drugiej strony. 
  • Podawać jako danie obiadowe z makaronem, ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Albo w kanapce, jak burgera. 
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej