Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki powstały, jak większość moich kulinarnych pomysłów z potrzeby chwili. Odkąd przeszłam na weganizm zawsze mam w spiżarce puszki z fasolą. Dzięki temu nawet, gdy lodówka pusta, mogę szybko wyczarować pyszny obiad. Połączenie smażonej marchewki i cebulki jest absolutnie genialne. To sprytny sposób na dodanie smaku rodem z tradycyjnej kuchni francuskiej. Oto przepis na tani i smaczny obiad z puszkowanej fasoli i karotki!
SKŁADNIKI
- 2 duże marchewki (około 2 szklanek startej marchewki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g białej fasoli z puszki, osączonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki / 80 g mąki pełnoziarnistej lub owsianej lub bezglutenowej
- olej do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj starte warzywa. Smaż, aż zmiękną i się nieco skurczą.
- Fasolę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Potrzebujemy coś na kaształt puree fasolowego.
- W misce wymieszaj usmażone warzywa, fasolę, przyprawy oraz mąkę.
- Masę nabieraj łyżką, formuj z każdej porcji okrągły placuszek.
- Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie przewróć i zrumień z drugiej strony.
- Podawać jako danie obiadowe z makaronem, ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Albo w kanapce, jak burgera.
Zupa-krem z marchewki