Syta meksykanka - przepis na zupę krem z czerwonej fasoli
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Uwielbiasz zupy, ale pomidorowa i ogórkowa trochę Ci się przejadły? Polecamy treściwą i bogatą w białko zupę meksykańską. Połączenie czerwonej fasoli, oraz sera mozzarella to doskonały pomysł na pożywny obiad. Podajemy przepis zaczerpnięty z programu UGOTOWANI TVN.
SKŁADNIKI
- czerwona fasola w puszce (400g)
- mozzarella
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka tabasco
- 250 ml bulionu wołowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i papryczki chilli.
- Następnie do garnka wkładamy fasolkę z puszki (bez odsączania), podsmażony czosnek, papryczkę oraz cebulkę i gotujemy całość przez kilka minut.
- Podlewamy bulionem zawartość garnka, dodajemy tabasco, sól i pieprz, Całość zostawiamy do ostygnięcia, blendujemy i ponownie podgrzewamy.
- Posypujemy płatkami migdałów i startą mozzarellą.