Kremowa zupa z białej fasoli i pieczarek: pożywna i pyszna
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kremowa zupa z białej fasoli i pieczarek jest pożywna i szalenie pyszna. Ni to zupa grzybowa, ni to fasolówka, a smaczna. Większość z was boi się zup fasolowych ze względów gastrycznych. Za wyjątkiem osób na diecie wątrobowej tę zupę może jeść każdy. Jest jednak jeden warunek. Fasolę przed dodaniem do zupy należy przepłukać na sicie i odsączyć.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 por, cienko pokrojony (tylko biała część)
- 120 g pieczarek, cienko pokrojonych
- 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- 2 puszki fasoli cannellini, odcedzonej, przepłukanej i odsączonej
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sól i pieprz, do przypraw
- natka pietruszki, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę lub olej w garnku z grubym dnem, na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj pory i smaż, aż będą lekko miękkie.
- Dodaj grzyby i ¼ szklanki bulionu. Mieszaj, aby upewnić się, że nic nie przylega do dna patelni.
- Gdy grzyby trochę się podgotują, wyjmij 2 łyżki pieczarek do dekoracji, resztę pozostaw i dodaj fasolę cannellini, pozostały bulion, cząber i szałwię, oraz sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz temperaturę i za pomocą ręcznego malaksera lub miksera kielichowego, zmiksuj lub przetrzyj całą zupę
- Zagotuj ponownie zupę, dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Zupę rozlej do misek udekoruj plasterkami pieczarek, kapką oliwy i ewentualnie listkami szałwii lub innej zieleniny.