Fasola na kwaśno - prosta jarzynka z białej fasoli

2024-09-08
Fasola na kwaśno
Autor: Shutterstock Fasola na kwaśno to proste i ciekawe w smaku danie.
łatwy
0 min
4

Fasola przygotowana z zasmażką i sokiem cytrynowym ma ciekawy smak. Świetnie smakuje jako samodzielne danie i dostarcza organizmowi dużo cennego białka roślinnego.

Fasola z zasmażką i dodatkiem soku z cytryny to danie o wyjątkowo interesującym smaku, łączącym delikatną kremowość z wyrazistą nutą cytrusową. Jest to nie tylko smaczna, ale również bardzo wartościowa propozycja kulinarna. Fasola dostarcza organizmowi dużą ilość roślinnego białka, które jest kluczowe dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dzięki swojej sycącej konsystencji, fasola w tej formie doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, choć można ją także podawać jako dodatek do innych potraw. Połączenie tradycyjnej zasmażki z orzeźwiającym smakiem cytryny nadaje jej wyjątkowy charakter, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki drobnej fasoli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, odcedzić, pozostawiając nieco wywaru.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Podsypać mąką i rozprowadzić wywarem z fasoli.
  • Dodać przyprawy i sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Fasolę wymieszać z zasmażką.
Redakcja
więcej