Fasolka po bretońsku: przepis krok po kroku na tradycyjną fasolkę w sosie pmidorowym
Fasolka po bretońsku to danie, w którego francuski rodowód można wątpić. Ale nie zmienia to faktu, że tradycyjna fasolka w sosie pomidorowym z kiełbasą jest smaczna, sycąca i zdrowa. Na dodatek mało kłopotliwa w przygotowaniu i niedroga. Podajemy jak krok po kroku ugotować fasolkę po bretońsku.
Ekspresowa fasolka po bretońsku
Gdy nie mamy czasu na gotowanie fasoli, możemy skorzystać z fasoli z puszki - warto po odsączeniu wody, w której była zanurzona w puszce przepłukać ją na sitku wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziemy się specyficznego "puszkowego" posmaku.
Sprawdź:
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Tradycyjnie do fasolki po bretońsku dodaje się suszony majeranek, jednak nie jest powiedziane, że nie można dodać innych ziół. Polecamy wypróbowanie fasolki po bretońsku z dodatkiem cząbru lub tymianku, pasuje również do niej oregano. Z kolei miłośnicy pikantnych potraw zamiast słodkiej papryki mogą użyć cayenne lub chili.
Polecamy też:
Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki
Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika
Groch i fasola na raka! 10 najlepszych przepisów ze strączkowymi
SKŁADNIKI
- 400 g białej fasoli
- 1-2 cebule
- 250 g boczku
- 250 g kiełbasy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- słodka papryka
- sól i pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować fasolę w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem listka laurowego i paru ziarenek ziela angielskiego.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę.
- Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę, cebulę. Gdy się zrumienią dodać dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko - winny smak).
- Dodać majeranek - zapobiegnie on wzdęciu po zjedzeniu fasolki i doda potrawie smaku.