Cząber - przyprawa wielu właściwości. Do czego używać cząbru?

Cząber - przyprawa wielu właściwości

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cząber znakomicie podkreśla smak dań z fasoli i kapusty.

Cząber to ziele od wieków uprawiane i stosowane w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Nadaje potrawom szczególnego aromatu, podkreśla smak i zapobiega niektórym nieprzyjemnym dolegliwościom, wywoływanym przez ciężkostrawne posiłki. Warto by zdobył uznanie w każdej kuchni.

Zobacz też:

Świeże zioła w kuchni - które do mięsa, które do deserów?

Jak przechowywać przyprawy i zioła, aby długo zachowały świeżość?

 

Cząber znakomicie podkreśla smak łagodnych w smaku potraw, nie dominując ich. Przypomina nieco majeranek lub tymianek, ale ma ostrzejszy, bardziej pieprzny smak. Znany i stosowany był już w czasach starożytnych - zwłaszcza w Grecji i Rzymie. Do Europy środkowej cząber sprowadzili mnisie w IX w.

Cząber  - co to za roślina?

Cząber to jednoroczna  roślina ogrodowa, która osiąga od 20 do nawet 60 cm wysokości. Ma cienkie, mocno rozgałęzione łodygi i wąskie, lancetowate liście. W okresie kwitnienia (od lipca do października) obsypuje się drobnymi kwiatami w kolorze fioletowym. Roślinę można zbierać przez większą część okresu wegetacji, ale najbardziej aromatyczna jest tuż przed i w czasie kwitnienia. Zapachem cząber przypomina macierzankę. Zbiera się całe gałązki, przycinając ok. 10 cm nad ziemią, wiąże w wiązki i suszy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza, najlepiej wieszając kwiatami w dół. Cząber można zasiać w ogródku, ale także uprawiać w doniczkach - na balkonie, tarasie i w domu.

>>> CZĄBER. Uprawa cząbru w ogrodzie przydomowym

Cząber  - właściwości

Cząber zawiera olejek eteryczny, a także garbniki, związki żywicowe i śluzowe oraz sporo związków mineralnych - zwłaszcza sodu i potasu. Cząber ma działanie przeciwbiegunkowe i wiatropędne. Pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, działa rozkurczowo i łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Ma także właściwości przeciwbakteryjne.

Cząber - zastosowanie w kuchni

Irena Gumowska w swojej książce "Ziółka i my" przekonuje, ze kto nie jadł fasolki z cząbrem, ten nie może sobie wyobrazić, jak bardzo potrafi on poprawić smak. I to właśnie do potraw z warzyw motylkowych jest szczególnie polecany. po niemiecku jego nazwa brzmi wręcz "fasolowe ziele". Poza tym warto dodać odrobinę cząbru do warzyw kapustnych, aby złagodzić wzdęcia, po nich występujące oraz do tłustych potraw. Pasuje również do przyprawiania grzybów, zapiekanek, ziemniaków oraz kiszonych ogórków. Świetnie podkreśla także smak ryb, serów i mięs. Warto dodać odrobinę cząbru do octu korzennego.

Cząber najlepiej dodawać pod koniec gotowania, tak aby nie gotował się z potrawą - wrzucamy gałązkę świeżego lub suszonego ziela w całości. Nie należy go mielić lub kruszyć, bo nabiera wtedy gorzkiego posmaku.

Te dania przyprawia się cząbrem:

Żeberka wieprzowe duszone z białą fasolą

Królik w śmietanie: pomysł na niedzielny i świąteczny obiad

Jajka pieczone w cebuli

 

Ocena: 5