Groch i fasola na raka! 10 najlepszych przepisów ze strączkowymi

Groch i fasola na raka! 10 najlepszych przepisów ze strączkowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nasiona roślin strączkowych odgrywają szczególną rolę w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. Zawarte w nich związki fotochemiczne mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów hormonozależnych. Groch, fasola, soczewica, bób, ciecierzyca powinny się znaleźć w diecie przeciwnowotworowej każdej osoby, dbającej o swoje zdrowie. Poza tym te niepozorne ziarna są skarbnicą białka roślinnego, cukrów oraz witamin i mikrelementów niezbędnych dla naszego organizmu.

Nasiona warzyw strączkowych są bogatym źródłem białka roślinnego. Doskonale zastępują więc mięso w diecie wegetariańskiej. Dostarczają również dużą ilość niezbędnych węglowodanów, a także błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Jest to ważne szczególnie dla osób dbających o linię. W ich ziarenkach znajdują się również potrzebne organizmowi sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod, a także witaminy z grupy B zwłaszcza B1, B2, A, PP i C.

 

Fasola ozdoba talerza

 

Strączków nie powinno zabraknąć w diecie pań po czterdziestce. Znajdziemy w nich bowiem fitoestrogeny, które łagodzą u kobiet objawy menopauzy. Natomiast zawarte w nasionach naturalne przeciwutleniacze chronią przed chorobami nowotworowymi.

Warzywa strączkowe śmiało mogą jeść osoby chore na cukrzycę. Mają one bowiem stosunkowo niski indeks glikemiczny. Według naukowców posiadają też właściwości obniżające ryzyko chorób serca. Zjedzenie pół szklanki warzyw strączkowych dziennie obniży poziom złego cholesterolu. Ponadto regularne spożywanie ich nasion zalecane jest w profilaktyce i leczeniu otyłości, miażdżycy i nadciśnienia. Warzywa strączkowe powinny znaleźć się również w diecie sportowców. Dzięki dużej zawartości białka, dania przygotowane na bazie nasion, szybko pomagają budować masę mięśniową oraz skutecznie zwiększają siły i wydolność naszego organizmu.

Warzywa strączkowe to: 

  • groch

  • bób

  • fasola

  • soczewica

  • ciecierzyca

Groch łuskany

Groch 

Groch jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Ma też sporo antynowotworowych przeciwutleniaczy. 

Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus

Pożywna grochówka z parówkami - tanio i pysznie

 

Bób 

 

Bób

Bób to roślina z rodziny strączkowych, co oznacza, że zawiera dużą ilość białka roślinnego, korzystnego dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale też dla mięsożerców. W bobie znajdują się węglowodany oraz witaminy: B1, B2, PP, C i prowitamnina A. Znajdziemy w nim też wapń - korzystny dla układu kostnego, fosfor - idealny na pamięć, żelazo - korzystne dla naszego układu krwiotwórczego, magnez i karoten. Bób ma sporo błonnika, dlatego poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Pasta z bobu do chleba - prosty przepis

Bób z warzywami i boczkiem na ciepło

 

Fasola

 

Fasola

Fasola jest bogata w substancje odżywcze i związki mineralne, nietrudna w uprawie i odporna na różne warunki klimatyczne. Ponadto suszone ziarna fasoli można długo przechowywać bez utraty ich właściwości. mnogość zastosowań również ma duże znaczenie. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Jej ziarna zawierają także sporo rozpuszczalnego błonnika, który pozwala utrzymać w dobrym stanie jelita oraz zredukować zbyt wysoki cholesterol. Ponadto - w zależności od odmiany - ziarna fasoli mogą zawierać substancje mineralne (Potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen oraz składniki hamujące wzrost komórek rakowych. 

Pasta z fasoli i grzybów do chleba - przepis na wegański pasztet

Zupa z fasolą i jarmużem - samo zdrowie na talerzu

 

Soczewica

 

Soczewica

Soczewica zawiera dużo białka, co jest ważne dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To również doskonałe źródło witamin z grupy B, C, E i kwasu foliowego oraz fosforu, potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Soczewica ma też bardzo dużo błonnika. Jedzenie jej korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, reguluje cukier. Soczewica jest wskazana dla chorych na cukrzycę, bo ma niski indeks glikemiczny. Daje poczucie sytości, dlatego mogą ją spożywać osoby pragnące się odchudzić. Jedzenie soczewicy poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność i ma działanie detoksykacyjne.

Pasta z soczewicy i orzechów - przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa

Wiejska zupa z kiełbasą - pożywna i zdrowa

 

Ciecierzyca

 

Ciecierzyca

Ciecierzyca, to produkt, który jest w naszej kuchni niedoceniany, a szkoda, bo daje ogromne możliwości. Dzięki dużej zawartości białka ciecierzyca może skutecznie zastępować w naszej diecie mięso, a zawarty w niej błonnik sprawia, że jest bardzo sycąca. Jest także niskokaloryczna i bogata w pierwiastki takie jak żelazo, fosfor, potas i witaminy z grupy B.

Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Przepyszna ryżanka z ciecierzycą i kapustą - warzywna zupa na pocieszenie

 

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe potrawy ze nasion roślin strączkowych tutaj:

Groch i fasola

Soczewica

Ciecierzyca

 

Ocena: 5