Tacos z czerwoną fasolą - jak zrobić?
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Tacos, czyli faszerowane tortille, to typowe danie kuchni meksykańskiej. Jeśli lubisz te smaki, wypróbuj przepis na tacos z czerwoną fasolką i boczkiem.
SKŁADNIKI
- puszka czerwonej fasoli
- 3 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 10 dag boczku
- łyżka oleju
- łyżka rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonej papryczki
- chili
- szczypta cynamonu
- 8 tortilli
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podsmaż na oleju pokrojony w kostkę boczek, wyjmij skwarki.
- Na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodaj rodzynki, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, smaż 2 minuty, dodaj zmiksowaną fasolę i często mieszając, duś pod przykryciem na małym ogniu do zgęstnienia (20 minut).
- Dodaj przyprawy i duś jeszcze przez 5 minut.
- Ciepłe tortille napełnij farszem, złóż na pół, zapiekaj 5-7 minut na blasze wysmarowanej olejem w 180ºC.