Fasola edamame, czyli soja na zielono - właściwości i zastosowania
Fasola edamame znana jest głównie w Azji. To nic innego jak świeże strączki i ziarna soi. Z wyglądu do złudzenia przypominają młody bób. Wychodzi z tego niezłe zamieszanie, ale za to zdrowe i pożywne.
Spis treści
Soję znamy i cenimy (lub nie) od wielu lat. Jednak kojarzy nam się głównie z suszonymi ziarnami lub "schabowymi z papieru". Tymczasem jadalne i smaczne są zarówno młode strączki w całości, jak i wyłuskane z nich ziarna. Tyle że ich dostępność na polskim rynku jest niewielka. Czasem można trafić na mrożoną fasolę edamame w sklepach z produktami azjatyckimi. W Japonii, Chinach, Korei i Wietnamie jest powszechnie dostępna i doceniana za swoje walory smakowe. Poza Azją lubują się w niej Hawajczycy.
Jak jeść fasolkę edamame
Podobnie jak fasolkę szparagową - ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Ma delikatny, słodkawy smak. Jeśli masywne strączki nie przypadną komuś do gustu, można wyłuskać z nich ziarenka i ugotować w podobny sposób. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do zup czy sałatek.
Właściwości fasoli edamame
Podobnie jak inne warzywa strączkowe jest bogata w białko oraz błonnik. Ziarna soi stanowią ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Edamame dostarcza również witamin B1, B2 i K, manganu i folianów. Pamiętajmy, ze edamame to młoda soja, tak jak ona zawiera więc sporą dawkę substancji zbliżonych do ludzkiego estrogenu nazywanych fitohormonami. Jest dobrym produktem dla kobiet po menopauzie. Pomaga również złagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego. Jednak stosowana w nadmiarze może zaburzyć gospodarkę hormonalną.