Bezkonkurencyjne kotlety z czerwonej fasoli z puszki

2022-04-26
Bezkonkurencyjne kotlety z czerwonej fasoli
Autor: Shutterstock Pyszne kotleciki pełne smaku, choć bez mięsa
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety z czerwonej fasoli z puszki to najlepsze rozwiązanie dla zapracowanych. Takie kotlety przygotowuje się szybko i są przepyszne. Wprost bezkonkurencyjne. Bezmięsne kotlety będą smakować każdemu. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 
  • Fasolę odcedzić i przepłukać gorącą wodą, ponownie odsączyć. 
  • Fasolę przełożyć do malaksera, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, dodać tartą bułkę, parmezan i wodę oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę. 
  • Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • Następnie zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 
  • Podawać ze surówkami ze świeżych warzyw lub ulubionym sosem. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Galeria:  Meksyk w kuchni - nasze ulubione przepisy kuchni meksykańskiej