Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem: pyszny obiad lub przekąska

2021-03-29
Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem: pyszny obiad lub przekąska
Autor: Shutterstock Pyszna biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z tartym serem
łatwy
15 min
4

Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem to przepis na pyszny obiad lub przekąskę. Proste i pyszne danie bezmięsne dla każdego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • 3 grube ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 puszki białej fasoli np. Piękny Jaś
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • sól i czarny pieprz
  • 100 g sera mozzarella, startego na grube wiórki
  • 50 g sera parmezan lub innego twardego, startego drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Na patelni żaroodpornej (którą można wstawić do piekarnika lub na zwykłej, ale potem przełóż do naczynia żaroodpornego) rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż go, aż będzie lekko złoty, około 1 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy (uważaj, bo może pryskać) i smaż przez 30 sekund, zmniejszając w razie potrzeby ciepło, aby zapobiec przypaleniu czosnku.
  • Dodaj zioła, fasolę, wodę i obficie doprowadź solą i pieprzem, wymieszaj, aby połączyć smaki. Posyp serem równomiernie na wierzchu, a następnie piecz, aż ser się stopi i zrumieni, czyli około 5–10 minut. 
  • Podawaj od razu, najlepiej z przypieczonymi grzankami świeżego pieczywa.