Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem: pyszny obiad lub przekąska
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Biała fasola pieczona w sosie pomidorowym z serem to przepis na pyszny obiad lub przekąskę. Proste i pyszne danie bezmięsne dla każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- 3 grube ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 puszki białej fasoli np. Piękny Jaś
- ½ szklanki wrzącej wody
- sól i czarny pieprz
- 100 g sera mozzarella, startego na grube wiórki
- 50 g sera parmezan lub innego twardego, startego drobno
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Na patelni żaroodpornej (którą można wstawić do piekarnika lub na zwykłej, ale potem przełóż do naczynia żaroodpornego) rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż go, aż będzie lekko złoty, około 1 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy (uważaj, bo może pryskać) i smaż przez 30 sekund, zmniejszając w razie potrzeby ciepło, aby zapobiec przypaleniu czosnku.
- Dodaj zioła, fasolę, wodę i obficie doprowadź solą i pieprzem, wymieszaj, aby połączyć smaki. Posyp serem równomiernie na wierzchu, a następnie piecz, aż ser się stopi i zrumieni, czyli około 5–10 minut.
- Podawaj od razu, najlepiej z przypieczonymi grzankami świeżego pieczywa.