Genialne udka kurczaka duszone z fasolą: sprytnie i pysznie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Udka kurczaka duszone z fasolą to prosty sposób na smaczny obiad. Przepis jest genialny w swej prostocie, a dostarczy mnóstwo radości.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 udka kurczaka z kością i skórą
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżego czosnku, mielonego
- 1 puszka białej fasoli
- 1 sok z cytryny
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj udka z kurczaka, skórą do dołu i smaż, aż lekko zrumienią się, potrzeba około 3-4 minut na jedną stronę. Wlej 0,5 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 20-25 minut, do miękkości. Zdejmij z patelni.
- Na patelnię dodaj masło, a gdy się rozpuści i zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, około 2-3 minut. Dodaj fasolę i połowę płynu z puszki do patelnię. Mieszaj, aby połączyły się smaki, doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki i estragon i dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.
- Na wierzchu ułóż udka, przykryj pokrywką i duś jeszcze 5 minut, aby udka były ciepłe.
- Podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem i zieloną sałatą.