Toskańska zupa fasolowa - przepis na tradycyjną fasolową we włoskim stylu

2021-12-07
Toskańska zupa fasolowa - przepis na tradycyjną fasolową z kiełbasą
Autor: Shutterstock Toskańską zupę fasolową przygotowuje się z dodatkiem jarmużu.
łatwy
120 min
4

Toskańska zupa fasolowa wymaga sporo czasu, a le jest tego warta. Dodawanie składników w odpowiedniej kolejności i gotowanie raz na małym raz na dużym gazie pozwala wydobyć z nich maksimum smaku. Podajemy przepis na ribollitę.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1,5 puszki pomidorów bez skórki
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 3 kromki białego chleba
  • 1 główka jarmużu
  • 2 ziemniaki
  • 4 puszki białej fasoli
  • pieprz i sól
  • parmezan
  • 1 szklanka oliwy extra-virgin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyść i obierz, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • W sporym garnku rozgrzej oliwę do średniej temperatury, wrzuć do niej cebulę, czosnek, selera i marchewkę.
  • Wymieszać, aby warzywa dokładnie pokryły się olejem, posolić i poczekać aż warzywa puszczą nieco soku. 
  • Dusić je na niewielkim ogniu około 30 minut, aż powstanie jednorodna, zawiesista baza zupy, a  następnie zwiększyć ogień na kilka minut, pozwalając bazie nieco skartelizować się.
  • Dodać czosnek i pieprz, a po minucie wlać wino i dodać pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszać.
  • Zwiększyć ogień i gotować ok.20 minut, aż zupa nabierze konsystencji dżemu, dodać bilion lub wodę, tarty parmezan, pokrojony w kostkę chleb oraz rozdrobniony nieco jarmuż i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
  • Na końcu dodać fasole i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę