Toskańska zupa fasolowa - przepis na tradycyjną fasolową we włoskim stylu
2021-12-07
łatwy
120 min
4
Toskańska zupa fasolowa wymaga sporo czasu, a le jest tego warta. Dodawanie składników w odpowiedniej kolejności i gotowanie raz na małym raz na dużym gazie pozwala wydobyć z nich maksimum smaku. Podajemy przepis na ribollitę.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka soli
- 8 ząbków czosnku
- 1,5 puszki pomidorów bez skórki
- 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 l bulionu drobiowego
- 3 kromki białego chleba
- 1 główka jarmużu
- 2 ziemniaki
- 4 puszki białej fasoli
- pieprz i sól
- parmezan
- 1 szklanka oliwy extra-virgin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyść i obierz, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W sporym garnku rozgrzej oliwę do średniej temperatury, wrzuć do niej cebulę, czosnek, selera i marchewkę.
- Wymieszać, aby warzywa dokładnie pokryły się olejem, posolić i poczekać aż warzywa puszczą nieco soku.
- Dusić je na niewielkim ogniu około 30 minut, aż powstanie jednorodna, zawiesista baza zupy, a następnie zwiększyć ogień na kilka minut, pozwalając bazie nieco skartelizować się.
- Dodać czosnek i pieprz, a po minucie wlać wino i dodać pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszać.
- Zwiększyć ogień i gotować ok.20 minut, aż zupa nabierze konsystencji dżemu, dodać bilion lub wodę, tarty parmezan, pokrojony w kostkę chleb oraz rozdrobniony nieco jarmuż i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
- Na końcu dodać fasole i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli