Ryż z kapustą włoską i fasolą pinto: łatwy przepis na sycące danie bezmięsne

Ryż z kapustą włoską i fasolą pinto: łatwy przepis na sycące danie bezmięsne
Autor: Shutterstock.com Talerz pełen risotta z kapustą włoską i fasolą pinto
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Risotto może mieć wiele twarzy. Jesienią wybieram wersję z kapustą włoską i fasolą pinto. Bogactwo smaku i wysoka wartość odżywcza. Świetne danie nie tylko dla wegan. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy 
  • 2½ łyżki masła lub jego zamiennika
  • 400 g kapusty włoskiej, wydrążonej i pokrojonej na cienkie paseczki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 6 szklanek bulionu warzywnego, podgrzanego do temperatury wrzenia
  • 1 puszka fasoli pinto, przepłukanej i odcedzonej
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej i 1½ łyżki masła w dużym, ciężkim rondlu na średnim ogniu. Dodaj kapustę i cebulę; smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, około 8 minut.
  • Dodaj ryż i gotuj cały czas, mieszając przez 5 minut. Dodaj wino i 1 szklankę bulionu; gotować, mieszając, aż płyn zostanie w większości wchłonięty, zajmie to około 7 minut.
  • Dodaj ½ szklanki więcej bulionu i gotuj, mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia. Powtórz, dodając płyn w 1/2 szklanki, aż ryż będzie miękki, ale nadal lekko jędrny (możesz nie zużyć całego bulionu).
  • Dodaj odcedzoną fasolą. Podgrzewaj jeszcze 1 minutę. 
  • Dodaj pozostałą łyżkę masła i starty ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej