Ryż z kapustą włoską i fasolą pinto: łatwy przepis na sycące danie bezmięsne
2021-09-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Risotto może mieć wiele twarzy. Jesienią wybieram wersję z kapustą włoską i fasolą pinto. Bogactwo smaku i wysoka wartość odżywcza. Świetne danie nie tylko dla wegan.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 2½ łyżki masła lub jego zamiennika
- 400 g kapusty włoskiej, wydrążonej i pokrojonej na cienkie paseczki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 szklanki ryżu arborio
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 6 szklanek bulionu warzywnego, podgrzanego do temperatury wrzenia
- 1 puszka fasoli pinto, przepłukanej i odcedzonej
- ¼ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej i 1½ łyżki masła w dużym, ciężkim rondlu na średnim ogniu. Dodaj kapustę i cebulę; smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, około 8 minut.
- Dodaj ryż i gotuj cały czas, mieszając przez 5 minut. Dodaj wino i 1 szklankę bulionu; gotować, mieszając, aż płyn zostanie w większości wchłonięty, zajmie to około 7 minut.
- Dodaj ½ szklanki więcej bulionu i gotuj, mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia. Powtórz, dodając płyn w 1/2 szklanki, aż ryż będzie miękki, ale nadal lekko jędrny (możesz nie zużyć całego bulionu).
- Dodaj odcedzoną fasolą. Podgrzewaj jeszcze 1 minutę.
- Dodaj pozostałą łyżkę masła i starty ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?