Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż jako podstawa dania, podany z kurczakiem w sosie, chili con carne lub warzywnym gulaszem, to pyszności. Gotowanie ryżu nie jest skomplikowane. Aby zawsze uzyskać ten sam efekt należy postępować zgodnie ze wskazówkami. Oto przepis jak ugotować ryż krok po kroku.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż należy wypłukać kilka razy, aż do chwili, gdy woda z płukania będzie czysta. Zazwyczaj wystarczy 2-3 razy go przepłukać. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Wypłukany ryż przekładamy od garnka i dodajemy wody w stosunku 1:2. Oznacza to, że na 1 część ryżu należy wciąż 2 części wody. Jeszcze prościej, na 1 szklankę suchego ryżu potrzeba 2 szklanek wody. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż solimy i doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywka i gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Gotowe! Pyszny ryż, idealny do sosów kuchnia całego świata zaprasza do stołu!
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email