Kotlety z białej fasoli z puszki: przepis na danie wegetariańskie

2021-03-29
Kotlety z białej fasoli z puszki: przepis na danie wegetariańskie
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety z białej fasoli będą smakowały także mięsożercom. 
łatwy
30 min
4

Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, a jednocześnie zjeść pożywny obiad, wypróbuj kotlety na bazie białej fasoli z puszki. Są proste w wykonaniu i bez grama mięsa. Jak przygotować wegetariańskie kotlety? Oto przepis na kotlety z białej fasoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.  

SKŁADNIKI

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odsączyć i zmielić lub zmiksować w malakserze.
  • Obraną cebulę posiekać i zeszklić. Ostudzić, rozetrzeć z fasolą.
  • Następnie masę fasolową dokładnie wymieszać z jajkami i bułką tartą. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Z masy kształtować kotlety wielkości kotletów mielonych. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Podawać z duszonymi warzywami lub sałatką z kopru włoskiego, rzodkiewek i ogórka