Kotlety z białej fasoli z puszki. Proste, tanie i pyszne
Dieta wegetariańska
Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, a jednocześnie zjeść pożywny obiad, wypróbuj kotlety na bazie białej fasoli z puszki. Są proste w wykonaniu i bez grama mięsa. Jak przygotować wegetariańskie kotlety? Oto przepis na kotlety z białej fasoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
SKŁADNIKI
- 2 puszki białej fasoli
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 5 łyżek bułki tartej + do panierowania
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odsączyć i zmielić lub zmiksować w malakserze. Obraną cebulę posiekać i zeszklić. Ostudzić, rozetrzeć z fasolą.
- Następnie masę fasolową dokładnie wymieszać z jajkami i bułką tartą. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Z masy kształtować kotlety wielkości kotletów mielonych. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienienia.
- Podawać z duszonymi warzywami lub sałatką z kopru włoskiego, rzodkiewek i ogórka.
Kotlety z białej fasoli
Kotlety z fasoli są smaczne i pożywne. Dostarczają porządną porcję wartościowego białka roślinnego i sycą na długo. Najlepiej podać je z solidną porcją surówki ze świeżych warzyw. Taki obiad to dobrze zbilansowany posiłek. Kotlety z fasoli można również podać jako przekąskę, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy czy pomidorowy, ale fasolowe kotlety świetnie smakują także z sosami owocowymi, na przykład wiśniowym lub żurawinowym.