Sos żurawinowy do mięsa i kanapek. Prosty przepis na słodko-kwaśny dip
      2022-12-02
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni. Powoli coraz częściej gości też w polskich domach, szczególnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. Poznaj łatwy przepis na sos żurawinowy - znakomity do mięs, kanapek i burgerów.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru (ok 200g)
 - 1 szklanka wody
 - 4 szklanki świeżej żurawiny
 - skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
 - rodzynki (opcjonalnie)
 - porzeczki (opcjonalnie)
 - cynamon (opcjonalnie)
 - gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyj żurawinę.
 - Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił.
 - Powoli dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia.
 - Gdy mikstura będzie wrzeć, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na tym etapie wrzuć wybrane przez siebie dodatki.
 - Po zagotowaniu zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia.
 - Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos stygnie, robi się gęściejszy.
 
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny