Sos żurawinowy do mięsa i kanapek. Prosty przepis na słodko-kwaśny dip

Sos żurawinowy
Autor: Shutterstock Sos żurawinowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni. Powoli coraz częściej gości też w polskich domach, szczególnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. Poznaj łatwy przepis na sos żurawinowy - znakomity do mięs, kanapek i burgerów.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru (ok 200g)
  • 1 szklanka wody
  • 4 szklanki świeżej żurawiny
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • porzeczki (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyj żurawinę.
  • Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił.
  • Powoli dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia.
  • Gdy mikstura będzie wrzeć, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na tym etapie wrzuć wybrane przez siebie dodatki.
  • Po zagotowaniu zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia.
  • Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos stygnie, robi się gęściejszy.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny

Galeria: TOP 10 sekretnych sosów na zimno

Edyta Folwarska
więcej