Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa
2020-09-25
łatwy
30 min
4
Pieczone mielone z czarnej fasoli to solida porcja pozytywnej energii. Te przepyszne kotlety bez mięsa można podać na kilka sposobów. Można również mrozić na zapas. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 560 g czarnej fasoli z puszki, po odsączeniu lub ugotowanej i osączonej
- 2 jajka, rozkłócone
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżki oliwy lub oleju do usmażenia marchewki i cebuli
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka sera startego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa lub olej do posmarowania kotletów przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Marchewkę i cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny zmniejszyć są objętość i stać się wiotkie.
- W dużej misce rozgnieść fasolę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
- Dodać przestudzoną marchewkę i cebulę, rozkłócone jajka (wymieszane ze sobą białka i żółtka), bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy uformować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Za pomocą pędzla posmarować oliwą lub olejem.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia przewrócić na druga stronę.
- Podawać z salsą pomidorową, guacamole i brązowym ryżem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?