Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa

Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa
Autor: Shutterstock Pieczone mielone z czarnej fasoli wyśmienicie smakują z sałatą
łatwy
30 min
4

Pieczone mielone z czarnej fasoli to solida porcja pozytywnej energii. Te przepyszne kotlety bez mięsa można podać na kilka sposobów. Można również mrozić na zapas. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI

  • 560 g czarnej fasoli z puszki, po odsączeniu lub ugotowanej i osączonej
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do usmażenia marchewki i cebuli
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka sera startego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa lub olej do posmarowania kotletów przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  • Marchewkę i cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny zmniejszyć są objętość i stać się wiotkie. 
  • W dużej misce rozgnieść fasolę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  • Dodać przestudzoną marchewkę i cebulę, rozkłócone jajka (wymieszane ze sobą białka i żółtka), bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Z masy uformować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Za pomocą pędzla posmarować oliwą lub olejem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia przewrócić na druga stronę. 
  • Podawać z salsą pomidorową, guacamole i brązowym ryżem. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej