Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa

2020-09-25
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pieczone mielone z czarnej fasoli: przepyszne kotlety bez mięsa
Autor: Shutterstock Pieczone mielone z czarnej fasoli wyśmienicie smakują z sałatą
łatwy
30 min
4

Pieczone mielone z czarnej fasoli to solida porcja pozytywnej energii. Te przepyszne kotlety bez mięsa można podać na kilka sposobów. Można również mrozić na zapas. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

Składniki

560 g czarnej fasoli z puszki, po odsączeniu lub ugotowanej i osączonej

2 jajka, rozkłócone

2 szklanki startej marchewki

1/2 szklanki posiekanej cebuli

2 łyżki oliwy lub oleju do usmażenia marchewki i cebuli

1 szklanka bułki tartej

1 szklanka sera startego

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oliwa lub olej do posmarowania kotletów przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik rozgrzać do 220°C.

Marchewkę i cebulę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny zmniejszyć są objętość i stać się wiotkie. 

W dużej misce rozgnieść fasolę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.

Dodać przestudzoną marchewkę i cebulę, rozkłócone jajka (wymieszane ze sobą białka i żółtka), bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.

Z masy uformować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Za pomocą pędzla posmarować oliwą lub olejem.

Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia przewrócić na druga stronę. 

Podawać z salsą pomidorową, guacamole i brązowym ryżem. 

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?