Racuszki z cukinii z chilli: przepis na pikantne placuszki z cukinii
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Placuszki z cukinii top pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które dzięki dodatkowi chilli będzie nieco ostrzejsze. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 3 jaja
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag cukinii
- łyżeczka sosu sojowego
- cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- cukier
- sos chilli słodko-pikantny, słodki lub zielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, mleka, jaj, proszku i przypraw wyrób ciasto. Cebulkę drobno posiekaj, cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wymieszaj z ciastem, dodaj sos sojowy, dopraw.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką na talerzach udekorowanych sosami chilli.
- Racuszki są dosyć łagodne. Użycie ulubionego sosu lub sosów chilli nadaje ostrości i wyrafinowanego smaku.