Idealne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Idealne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta pasują na południowy posiłek i ciepłą kolację. Idealne danie dla tych, co chcą jeść więcej warzyw. Placuszki można podać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub po z jogurtem i wędzonym łososiem, albo z zieloną sałatą. Wybór dodatków zależy od ciebie. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie, około 600 g
  • 2 duże marchewki, około 300 g
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 250 g sera feta
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki warzyw przełożyć do durszlaka lub na sito, posolić i pozostawić na 30 minut, aby puściły nadmiar soku.
  • Starte warzywa dobrze odcisnąć. 
  • W misce zmiksować jajka z mlekiem i mąką. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce od dużych otworach ser feta, wymieszać. Dodać odciśnięte warzywa oraz drobny posiekany czosnek i wymieszać. 
  • Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, nabierając ciasto łyżką. Na 1 placuszek potrzeba  2 łyżek ciasta. 
  • Podawać z sosem jogurtowym.