Placki z cukinii i marchewki - zdrowe, sycące i smaczne

Placki z cukinii i marchewki
Autor: Shutterstock Placki z cukinii i marchewki to zdrowsza wersja warzywnych placuszków
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki z cukinii i marchewki to zdrowsza wersja warzywnych placków z których słynie kuchnia polska. Zamiast sycących ziemniaków, czy brukwi, placuszki można przygotować z cukinii i marchewki. Takie marchewkowo-cukiniowe placuszki są bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć do sitka, posolić i odstawić, aby puściła sok. Odcisnąć.
  • Marchewkę również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. 
  • W misce wymieszać cukinię z marchewką i cebulą. Dodać rozmącone jajka i mąkę oraz przyprawy. Wymieszać.
  • Łyżką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z sosem czosnkowym.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

W galerii znajdziesz przepis na pyszną marchew zapiekaną w sosie chrzanowym!