Placki z cukinii i marchewki - zdrowe, sycące i smaczne
2023-07-03
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Placki z cukinii i marchewki to zdrowsza wersja warzywnych placków z których słynie kuchnia polska. Zamiast sycących ziemniaków, czy brukwi, placuszki można przygotować z cukinii i marchewki. Takie marchewkowo-cukiniowe placuszki są bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć do sitka, posolić i odstawić, aby puściła sok. Odcisnąć.
- Marchewkę również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać.
- W misce wymieszać cukinię z marchewką i cebulą. Dodać rozmącone jajka i mąkę oraz przyprawy. Wymieszać.
- Łyżką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z sosem czosnkowym.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
W galerii znajdziesz przepis na pyszną marchew zapiekaną w sosie chrzanowym!