Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!
Naleśniki z cukinii są cienkie, lekkie i przepyszne. Oto cukinia lub kabaczek nie ma w nich nic niezwykłego. Neutralny smaki i zapach niczym nie zaskakuje. Ale jest to jedno z tych warzyw, które w pełni ujawnia swoje zalety dopiero w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami. Cóż, nie ma takiej osoby, która mogłaby odmówić naleśników z cukinią! Wprost trudno się od nich oderwać!
Może polubisz te przepisy z cukinią
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
SKŁADNIKI
- 800 g młodej cukinii lub kabaczka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię (kabaczka) zetrzeć na tarce.
- Koperek lub natkę pietruszki drobno posiekać.
- Jajka ubić z solą. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednorodną masę.
- Do ciasta dodać tartą cukinię, posiekany koperek oraz olej. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką.
- Smażyć cienkie naleśniki.
- Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub z farszami: mięsnym, warzywnym, serowym.