Placki z białej fasolki i cukinii - przepis na danie wegetariańskie
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Biała fasolka sprawdza się nie tylko jako składnik sałatek. Można z niej zrobić również placki. Proponujemy przepis na szybkie danie wegetariańskie - smażone placki z białej fasolki z puszki, cukinii i chleba pełnoziarnistego. Warto skosztować!
SKŁADNIKI
- 450 g białej fasoli z puszki
- 2 białka jaja
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka sproszkowanego kminku
- mała cukinia, starta na tarce
- 1/3 szklanki rozdrobnionego chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 łyżeczek sosu salsa lub chili
- 8 łyżeczek jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą fasolkę przepłucz wodą i odcedź. Następnie rozgnieć ją widelcem (nie rób tego zbyt dokładnie).
- Dodaj do fasolki białka jajek, czosnek i kminek, całość wymieszaj na masę o nierównej konsystencji (czyli znowu niezbyt dokładnie).
- Dodaj startą cukinię i pokruszony chleb, wymieszaj.
- Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek.
- Z połowy masy naleśnikowej uformuj na patelni 4 placki o średnicy 9 cm każdy.
- Smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Tak samo postępuj z pozostałą częścią ciasta.
- Placki podawaj ciepłe - z sosem salsa lub chili oraz jogurtem naturalnym.