Placki z białej fasolki i cukinii - przepis na danie wegetariańskie

Placki z białej fasolki i cukinii - przepis na danie wegetariańskie
Autor: Shutterstock Pyszne placuszki z cukinii i fasolki.
łatwy
30 min
4

Biała fasolka sprawdza się nie tylko jako składnik sałatek. Można z niej zrobić również placki. Proponujemy przepis na szybkie danie wegetariańskie - smażone placki z białej fasolki z puszki, cukinii i chleba pełnoziarnistego. Warto skosztować!

SKŁADNIKI

  • 450 g białej fasoli z puszki
  • 2 białka jaja
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka sproszkowanego kminku
  • mała cukinia, starta na tarce
  • 1/3 szklanki rozdrobnionego chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 łyżeczek sosu salsa lub chili
  • 8 łyżeczek jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą fasolkę przepłucz wodą i odcedź. Następnie rozgnieć ją widelcem (nie rób tego zbyt dokładnie).
  • Dodaj do fasolki białka jajek, czosnek i kminek, całość wymieszaj na masę o nierównej konsystencji (czyli znowu niezbyt dokładnie).
  • Dodaj startą cukinię i pokruszony chleb, wymieszaj.
  • Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek.
  • Z połowy masy naleśnikowej uformuj na patelni 4 placki o średnicy 9 cm każdy.
  • Smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Tak samo postępuj z pozostałą częścią ciasta.
  • Placki podawaj ciepłe - z sosem salsa lub chili oraz jogurtem naturalnym.