Placki z cukini i fety: obłędny przepis na bezglutenowe racuszki

Placki z cukini i fety: obłędny przepis na bezglutenowe racuszki
Autor: Shutterstock.com Chrupiące placki z cukinii i fety skrywają kremowe wnętrze
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki z cukini i fety są puszyste, chrupkie z zewnątrz, przyjemnie wilgotne w środku, i tak pyszne, że trudno się oderwać od nich. Do tego bezglutenowe. Ich przygotowanie i smażenie zajmie ci mniej niż pół godziny. Niskokaloryczne placki z cukinii i fety można zjeść na gorąco lub na zimno. Zabrać do pracy lub na piknik. Palce lizać i obgryzać, Drogie Panie! 

Jak rozdrobnić cukinię do placków?

Cukinię można zetrzeć na zwykłej tarce o dużych otworach. Można również zetrzeć w elektrycznych tarkach. A nawet rozdrobnić w malakserze w trybie pulsacyjnym. Możecie też pokroić cukinię na cienkie strużyny. Lub po prostu drobno posiekać. 

Dlaczego używam mąki ryżowej? 

Mąka ryżowa nadaje plackom chrupkości. Można ją zastąpić uniwersalną maką bezglutenową lub po prostu mąką pszenną, jeśli nie jesteści chorzy na celiakię. Polecam jednak waszej uwadze mąkę ryżową, bo to po prostu inny rodzaj maki o innych właściwościach niż pszenna. Każda mąka to inny skład związków odżywczych. W przypadku ryżowej nie do przecenienia jest właśnie ta osławiona chrupkość.

Jak przyprawić placki z cukinii i fety?

Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę dymkę razem ze szczypiorem. Lubię to skojarzenie smaków. Ale można dodać posiekany koper lub świeży tymianek. Również estragon pasuje do placków z cukini. Wypróbujcie również połączenie cukni z rukolą. Tak, te szczypiące w język listki bardzo pasują do całości. 

SKŁADNIKI

  • 750 g cukinii, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 4 duże dymki, drobno posiekane razem ze szczypiorkiem
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub taka sama ilość bezglutenowej mąki uniwersalnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 110 g fety, pokruszonej
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zatrzyj na wiórki. Przełóż do sitka lub druszlaka. Posł cukinię i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Następnie wyciśnij cukinię z nadmiaru płynu. 
  • Przełóż wyciśniętą cukinię do miski. Dodaj posiekaną pietruszkę i dymkę. Wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę ryżową, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszaj. Delikatnie wmieszaj pokruszoną fetę.
  • Odstaw ciasto na placki na kilka minut. Przygotuj blachę lub tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
  • Rozgrzej na patelni olej. Pracując partiami, nabieraj porcje ciasta objętości około 2-3 łyżek stołowych. Nie smaż więcej niż 4 do 5 placków jednocześnie.
  • Smaż po 2 minuty z każdej strony. Placki powinny być złocistobrązowe i chrupiące, w razie potrzeby dodaj więcej oleju. Przełóż usmażone  placki na przygotowaną blachę wyłożoną ręcznikami. W ten sposób osączysz placuszki z nadmiaru tłuszczu. 
  • Podawaj z jogurtowym sosem czosnkowym lub dobrym keczupem. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej