Placuszki z cukinii z mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Placuszki z cukinii z mięsem mielonym to sprytny sposób na oszczędny obiad w sezonie letnim. Z mniejszej ilości mięsa można przygotować sycące danie dla całej rodziny. Placuszki z cukinii i mięsa można przygotować zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, drobiowego lub indyczego
- 50 g wędzonego boczku
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sitka lub cedzaka, posolić i odstawić na 30 minut.
- Cukinię odcisnąć z płynu, wymieszać z cebulą, czosnkiem, mielonym mięsem, boczkiem, mąką i rozmąconym jajkiem. Wyrobić na w miarę jednolitą masę.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią z jednej strony, złożyć je na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 20 minut.
- Podawać z sosem jogurtowym.