Placuszki z cukinii z mięsem mielonym

2021-03-29
Placuszki z cukinii z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Placuszki z cukinii i mięsa mielonego to świetne danie dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Placuszki z cukinii z mięsem mielonym to sprytny sposób na oszczędny obiad w sezonie letnim. Z mniejszej ilości mięsa można przygotować sycące danie dla całej rodziny. Placuszki z cukinii i mięsa można przygotować zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego, drobiowego lub indyczego
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sitka lub cedzaka, posolić i odstawić na 30 minut.
  • Cukinię odcisnąć z płynu, wymieszać z cebulą, czosnkiem, mielonym mięsem, boczkiem, mąką i rozmąconym jajkiem. Wyrobić na w miarę jednolitą masę.
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią z jednej strony, złożyć je na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 20 minut. 
  • Podawać z sosem jogurtowym