Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

2021-03-29
materiały prasowe CPB
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Autor: materiały prasowe CPB Placki z cukinii zyskują na smaku, gdy dodamy do nich na przykład śliwki suszone
łatwy
60 min
4

Placki z cukinii to danie powszechnie znane, trochę może banalne. Ale dodatek suszonych śliwek zmienia je w potrawę o intrygującym smaku i większych walorach zdrowotnych.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
  • 1 większy ziemniak
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj.
  • Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej.
  • Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta.
  • Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
  • Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.
materiały prasowe CPB