Gofry z kabaczka lub cukinii: tylko 3 składniki
Kabaczek i cukinia to praktycznie te same warzywa, zielone kuzynki pomarańczowej dyni. Kabaczek dotarł do nas jeszcze przed II wojną światową ze wschodnich terenów rzeczpospolitej. Ciemnozielona cukinia rodem z Włoch rozpowszechniona została w latach 70. XX w. Gofry z kabaczka lub cukinii to pyszny i dietetyczny posiłek z tylko 3 składników. Zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepisu na kabaczkowe, lub jak kto woli cukiniowe, gofry!
Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
SKŁADNIKI
- 500 g młodych kabaczków lub cukinii
- 1 jajko
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej do posmarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczki (lub cukinie) zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Jajko rozkłócić ze szczypta soli, dodać starte kabaczki i mąkę, wymieszać ciasto.
- Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie posiekaną zieleninę. Zamieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, smarować olejem, wylewać porcję ciasta i zapiekać przez 7-10 minut. Kabaczki, czy cukinie, są bardzo wilgotne.
- Podawać z czosnkowym jogurtem lub keczupem.